ua en ru

ООН вітає рішення Верховного суду України щодо пенсій переселенців

ООН вітає рішення Верховного суду України щодо пенсій переселенців Фото: Паскаль Моро (flickr.com EASO)

Агентство ООН у справах біженців закликає українську владу забезпечити виконання рішення

Агентство ООН у справах біженців відзначає рішення Верховного суду України щодо визнання незаконності позбавлення пенсій внутрішньо переміщених осіб. Про це повідомляє прес-служба агентства.

Агентство наголошує, що до прийняття постанови суду особливо вразливі категорії осіб були обтяжені логістичними та юридичними вимогами і не могли отримувати свої щомісячні виплати.

"Агентство ООН у справах біженців (UNHCR) відзначає прийняте 4 вересня рішення Верховного суду України, яке гарантує, що сотні тисяч осіб похилого віку, як внутрішньо переміщених осіб так і жителів неконтрольованих урядом територій східної України, матимуть неускладнений доступ до своїх пенсій… Менше половини із 1,2 мільйона людей з неконтрольованих урядом територій, які отримували пенсії у серпні 2014 року, продовжували отримувати їх і в липні 2018 року", - сказано у повідомленні.

Директор європейського бюро Агентства ООН у справах біженців Паскаль Моро зазначила, що ООН закликає українську владу забезпечити виконання вказаного рішення Верховного суду України.

"Ми наполегливо закликаємо українську владу забезпечити виконання рішення, що допоможе багатьом людям, які покладаються на ці виплати для забезпечення своїх найважливіших життєвих потреб", - зазначила Моро.

Крім того, агентство продовжує закликати міжнародне співтовариство підтримати 3,4 мільйона людей, які потребують гуманітарної допомоги через конфлікт.

Нагадаємо, Велика палата Верховного суду України відхилила апеляцію Пенсійного фонду (ПФУ) і визнала незаконною відмову виплачувати пенсії внутрішньо переміщеним особам.

Раніше РБК-Україна писало, що проблеми з виплатами у пенсіонерів-переселенців виникають, коли вони з яких-небудь причин повертаються на непідконтрольну територію і залишаються там більше двох місяців.