ua en ru

ВСУ визнав незаконним позбавлення переселенців пенсій

ВСУ визнав незаконним позбавлення переселенців пенсій Фото: пенсіонери з ОРДЛО (УНІАН)

Правові висновки у цій справі обов'язкові до застосування судами за всіма подібними позовами до ПФУ

Велика палата Верховного суду України відхилила апеляцію Пенсійного фонду (ПФУ) і визнала незаконною відмову виплачувати пенсії внутрішньо переміщеним особам. Про це повідомляє "Громадське" з посиланням на координатора з адвокації організації "Право на захист" Дарину Толкач.

Повідомляється, що Велика палата залишила в силі рішення суду першої інстанції, згідно з яким припинення виплат пенсій переселенцям на підставах, не передбачених законом, вважається неправомірним. Таким чином, визнана незаконною практика призупинення виплат пенсій за "списками СБУ". Відзначимо, що до списку потрапляли особи, які тривалий час перебували на окупованих територіях.

"Суть справи полягала в тому, що переселенці звертаються до суду і намагаються довести незаконність дій Пенсійного фонду, який припиняє здійснювати їм пенсійні виплати на підставах, які не передбачені законом про обов'язкове пенсійне страхування", - повідомила Толкач.

Верховний суд прийняв рішення у так званій зразковій справі. Правові висновки у цій справі обов'язкові до застосування усіма судами за всіма подібними позовами переселенців до органів ПФУ.

Нагадаємо, раніше РБК-Україна писало, що проблеми з виплатами у пенсіонерів-переселенців виникають, коли вони з якихось причин повертаються на непідконтрольну територію і залишаються там більше двох місяців. В цьому випадку вони втрачають статус внутрішньо переміщених осіб, і як наслідок, перебуваючи в окремих районах Донецької і Луганської областей, не можуть претендувати на пенсії в Україні. Єдина можливість для них зберегти право на пенсію - не пізніше ніж на 59-й день перетнути лінію розмежування, "відзначившись" на підконтрольній території української влади.

Зазначимо, що право на отримання пенсії переселенцям передбачено законом "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб", а порядок соціальних виплат, до яких уряд прирівняв пенсії, регулюється урядовою постановою №365 від червня 2016 року.