ua en ru

Олімпіада-2014: підсумки неділі в огляді західних ЗМІ

Черговий день сочинської Олімпіади отримав переважно нейтральні відгуки в західних ЗМІ.

Черговий день сочинської Олімпіади отримав переважно нейтральні відгуки в західних ЗМІ. Інтерес журналістів викликають, перш за все, змагання та кількість медалей.

Так, Washington Post пише: "США і Нідерланди виграли 9 лютого по дві золоті медалі, в той час як Норвегія веде із сімома медалями в загальнокомандному заліку. Але не слід скидати з рахунків Росію, яка лише за один день здобула золоту, дві срібних і бронзову медалі". Також видання відзначило несподіваний успіх британки Дженні Джонс, що здобла бронзу на слоупстайл-сноуборді.

Financial Times зазначає подібності та відмінності в організації Олімпіади в Сочі і Пекіні. "І для Москви, і для Пекіна проведення Ігор означало спробу подолати далеко не ідеальний імідж і використати Олімпіаду для посилення популярності в народі авторитарного уряду, - вважає видання. - Але обидві країни не змогли впоратися з тим, що в підсумку опинилися під пильною увагою світового співтовариства. Російська влада настільки одержима бажанням створити бездоганний імідж, що іноді доходить до комічної схожості з Китаєм. Так, коли в Інтернет потрапила фотографія мешканки Сочі, що фарбувала траву на газоні зеленою фарбою з балончика, китайські блогери пожартували, що вона отримала вказівки від влади КНР".

Не залишився без уваги і виступ російських фігуристів, який приніс країні перше олімпійське "золото". "Це радісний момент для Росії, який, напевно, допоможе збірній із фігурного катання знайти віру в себе, - Росія не здобувала золота в цьому виді спорту від часів Олімпіади у Ванкувері у 2010 р., що нечувано для країни, яка вигравала його з 1960 р.". Видання також згадало про скандал, пов'язаний нібито зі змовою між суддями з боку Росії і США. "Дуже скоро стало зрозуміло, що жодної змови росіянам не була потрібна", - цитує газета слова голови Товариства істориків Олімпіади Девіда Валлечінські.

Ліберальна The Guardian пом'якшила тон, зазначивши, що, незважаючи на сумнівні умови проживання ряду журналістів, проживання спортсменів у Сочі організовано на високому рівні і до спортивних споруд також немає жодних нарікань. "Після початку Олімпіади настрій змінюється - багато хто хоче до пори до часу забути про негатив і насолоджуватися спортом, - пише газета. - Ці Ігри не пофарбовані у кольори веселки (символіка руху за права ЛГБТ), проте чорно-білими вони теж не є".

Нагадаємо, вчора українська біатлоністка Віта Семеренко виграла бронзову медаль у спринті на 7,5 км на Олімпіаді в Сочі. Це перша нагорода українських спортсменів на Олімпійських Іграх 2014 р. Зазначимо, на минулій зимовій Олімпіаді-2010 у Ванкувері (Канада) збірна України не завоювала жодної медалі.