ua en ru

Близько 4,8 млрд гривень були виведені з "Реал Банку" через компанії Курченко, - ФГВФО

Близько 4,8 млрд гривень були виведені з "Реал Банку" через компанії Курченко, - ФГВФО Фото: ілюстративне фото (колаж РБК-Україна)

До банкрутства банк довело укладання свідомо збиткових для нього кредитних договорів

В результаті перевірки збанкрутілого ПАТ "Реал Банк" було встановлено виведення з нього близько 4,8 млрд гривень через компанії, що належать екс-депутату від Партії регіонів Сергію Курченко. Про це повідомляє прес-служба Фонду гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО).

Так, перевірка показала, що причиною доведення банку до неплатоспроможності стало укладення завідомо невигідних для фінустанови кредитних договорів, застави за яким були неліквідними.

Найпоказовіший з виявлених фактів - надання з порушенням принципів кредитування, під заставу товарів в обороті (дизельного палива, бензину, зрідженого газу тощо) позик на мільярди гривень позичальникам, які входили в групу компаній "СЕПЕК" (власник Сергій Курченко). В результаті, балансова вартість активів, включених у конкурсну масу банку, склала близько 5,2 млрд гривень, в той час як оціночна вартість, визначена сертифікованими суб'єктами оціночної діяльності, становить лише 94,1 млн гривень.

Більше 97% всіх активів, включених у конкурсну масу ПАТ "Реал Банк" - кредити, надані юридичним особам. "На папері" вартість цієї групи активів досягла 5,037 млрд гривень. При цьому їх незалежна оцінка виявилася більш ніж 620 разів менше – 8,1 млн гривень.

Близько 4,8 млрд гривень були виведені з "Реал Банку" через компанії Курченко, - ФГВФОБлизько 4,8 млрд гривень були виведені з "Реал Банку" через компанії Курченко, - ФГВФО

Фото: структура активів "Реал Банку" (ФГВФО)

Крім того, перевіркою встановлено, що всі компанії-позичальники входили до складу однієї групи, надані їм кредити мали й інші спільні характерні ознаки - значні суми позик і неліквідні застави. В забезпечення за мільярдними кредитами були передані такі специфічні продукти, як продукти нафтопереробки в торговому обороті, що фактично з початку робило неможливим перевірку їх наявності в силу відсутності індивідуальних ознак.

Позичальники перестали виконувати свої зобов'язання перед банком більше чотирьох років тому, на зв'язок з банком не виходять на письмові запити не відповідають.

На сьогодні заборгованість за кредитними договорами складає близько 5,1 млрд гривень. Повернути хоча б частину цих коштів за рахунок звернення стягнення на предмет застави також неможливо, оскільки було встановлено відсутність заставного майна на момент укладення кредитних договорів. При цьому, співробітники банку не проводили перевірку наявності та якості вказаного майна та не вживали жодних заходів для забезпечення виконання зобов'язань по кредиту, а всі документи були фіктивними.

За виявленими фактами неправомірних дій посадових осіб ПАТ "Реал Банк" ФГВФО в правоохоронні органи подано заяву про вчинення кримінальних правопорушень на суму близько 4,8 млрд гривень. Слідство по цій кримінальній справі триває, посадові особи банку оголошено в міжнародний розшук.

загалом, за час здійснення процедури виведення з ринку зазначеного банку направлено 81 заяву в правоохоронні органи про вчинення кримінальних правопорушень на загальну суму збитків понад 7,3 млрд гривень.

За станом на початок квітня 2018 вкладникам ПАТ "Реал Банк" в рамках виплати гарантованих сум відшкодування виплачено 523,9 млн гривень. З них за чотири роки виведення банку з ринку повернути вдалося менше 52,2 млн гривень. При цьому загальний акцептованый реєстр кредиторів банку перевищує 2 млрд гривень.

Нагадаємо, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб має намір провести розслідування причин банкрутства українських банків із залученням міжнародних компаній і партнерів (forensic audit).