ua en ru

ФГВФО має намір провести міжнародні розслідування банкрутства банків

ФГВФО має намір провести міжнародні розслідування банкрутства банків Фото: логотип Фонду гарантування вкладів фізосіб (fg.gov.ua)

Фонд збирається залучити до цих розслідувань компанії, аналогічні американської Kroll

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) має намір провести розслідування причин банкрутства українських банків із залученням міжнародних компаній і партнерів (forensic audit). Про це повідомив заступник директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Андрій Оленчик, передає FinClub.

Він пояснив, що вже проведено відбір компаній, аналогічних американського детективного агентства Kroll (проводила розслідування щодо "Приватбанку"-ред.), які будуть займатися такими розслідуваннями.

"Ми збираємося рухатися в цьому напрямі (міжнародні розслідування). Порівняно нещодавно був проведений відбір юридичних компаній, які будуть працювати в закордонних юрисдикціях по поверненню активів. Цих компаній не так багато – до 10, оскільки для того, щоб працювати в цьому напрямку, потрібен досвід. Зараз ведемо переговори з компаніями за типом Kroll, щоб залучити їх до розслідування великих кейсів", - сказав співробітник ФГВФО.

На сьогоднішній день, повідомив Оленчик, акредитованими для роботи в міжнародних юрисдикціях є 8 компаній: "Юридична фірма" Ілляшев та партнери", "Астапов і партнери", адвокатське об'єднання "Адер Хабер", "Юридична фірма " Саєнко Харенко", "Астерс", "Юридична компанія " Моріс Груп", "Єгоров, Пугінскій, Афанасьєв і партнери", адвокатське об'єднання "Еквіті"

Такі розслідування будуть проведені не тільки, з "Дельта Банку", Банку "Надра", а також з багатьох інших скандально відомим своїми махінаціями банкам.

"Це і "Дельта", і "Надра", складно сказати потрапить банк "Хрещатик" перелік цих кейсів, оскільки такі юридичні процеси тягнуться від 5 до 7 років", - зазначив Оленчик, підкресливши, що проведені forensic audit у "Дельта банку" і Банку "Надра" поки що не закінчені.

"Ці два forensic дуже цінні для нас, адже вони пройшли під егідою МВФ. Можу сказати, що процес у цьому напрямку не завершений, але і не зупинено, зараз ми вперлися в міжнародні юрисдикції", - додав Оленчик.

Нагадаємо, за попередніми результатами аудиту, проведеного агентством Kroll, перед націоналізацією "ПриватБанк" був об'єктом махінацій на 5,5 млрд доларів.