ua en ru

Близько 250 тисяч поляків вийшли на антиурядовий протест у Варшаві

Близько 250 тисяч поляків вийшли на антиурядовий протест у Варшаві Фото: на вулиці Варшави вийшли чверть мільйона осіб

Протестувальники виступають на підтримку європейського курсу Польщі

На акції проти політики націонал-консервативного уряду партії "Право і справедливість" у Варшаві (Польща) 7 травня вийшли близько 250 тисяч осіб. Про це повідомляє DW.

Зазначено, що протестувальники виступають на підтримку європейського курсу Польщі та проти законодавчих нововведень, які ускладнили роботу конституційного суду Польщі, розширили повноваження поліції, а також посилили контроль за державними ЗМІ.

Протестувальники вигукували "Ми захищаємо демократію та конституцію". Колишній президент Польщі Броніслав Коморовський також узяв участь у мітингу.

"Ми тут, бо ми хочемо боротися за свободу і демократію в Польщі", - наголосив екс-президент.


Раніше, у четвер, низка політичних сил та громадське об'єднання "Комітет оборони демократії" (КОД) створили коаліцію "Свобода, рівність, демократія" "для захисту верховенства права у Польщі". До неї увійшли: ліберальна партія "Сучасна", Польська селянська партія, Союз демократичних лівих сил, а також інші центристські та ліві партії. Громадянська платформа, ключовий опонент "Права і справедливості" на минулих виборах, до коаліції не увійшла, але бере участь в акції.

Водночас близько 2500 націоналістів і прихильників правокатолицьких груп протестували проти втручання Євросоюзу у польську політику та проти членства Польщі у ЄС загалом. Протест проти акції "Свободи, рівності, демократії" почався під гаслом: "Мужність, Польща".

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Польщі збираються зрівняти зарплати польських та іноземних працівників.