ua en ru

Офіційний Каїр оголосив про боротьбу з "терористичним планом" "Братів-мусульман"

Офіційний Каїр опублікував офіційну заяву, в якій говориться, що дії влади спрямовані на боротьбу з "терористичним планом "Братів-мусульман".

Офіційний Каїр опублікував офіційну заяву, в якій говориться, що дії влади спрямовані на боротьбу з "терористичним планом "Братів-мусульман", повідомляє Reuters.

Фотогалерея "П'ятниця гніву"

В п'ятницю гніву" 16 серпня 2013 р. серед прихильників усуненого Президента Мохамеда Мурсі були помічені озброєні люди, які стріляли в поліцейських, що підриває заяви "Братів-мусульман" про те, що їх протест носить виключно мирний характер. Представник сил безпеки повідомив, що 16 серпня щонайменше 24 поліцейських були убиті, на 15 поліцейських ділянок були здійснені напади.

"Брати-мусульмани", у свою чергу, заявляють, що озброєні люди є провокаторами, підісланими владою, і що їхній протест заснований на принципі ненасильства.

Також надходять повідомлення про те, що прихильники Мурсі розграбували католицьку церкву і підпалили англіканську церкву в м. Малаві. "Брати-мусульмани", що раніше піддавалися звинуваченням в розповсюдженні антихристиянських настроїв, заперечують свою причетність до цих інцидентів. Християни складають близько 10% 84-мілліонногго населення Єгипту, а представники коптської церкви 16 серпня випустили заяву, в якій висловили "рішучу підтримку діям єгипетської поліції і зброєних йил".

Нагадаємо, "Брати-мусульмани" 17 серпня 2013 р. виступили із закликом до "тижня протесту" по всьому Єгипту починаючи з суботи, після того, як в п'ятницю гніву", 16 серпня, в ході зіткнень ісламістів з силами правопорядку загинули більше 100 осіб, що підштовхнуло країну ще ближче до анархії.

"Брати-мусульмани" закликають своїх прихильників вийти на вулиці на знак засудження скинення військовими ісламістського Президента Мохамеда Мурсі і розгону поліцією таборів протесту, що обернувся кровопролиттям, в результаті якого, починаючи з 14 серпня, загинули близько 700 осіб.

"Наше несприйняття військового режиму стає ісламським, національним і етичним зобов'язанням, від якого ми не можемо відмовитися", - говориться в офіційній заяві "Братів-мусульман", що звинувачують владу в навмисному скиненні Мурсі з метою повернення в свої руки важелів влади.

Західні союзники Єгипту, зокрема США, засудили дії військового уряду, проте представники Саудівської Аравії висловили свою підтримку діям єгипетської влади, звинувачуючи "Братів-мусульман" в намірі дестабілізувати ситуацію в Єгипті.

16 серпня, в оголошену ісламістами "п'ятницю гніву", в Каїрі, згідно з офіційними даними, загинули близько 50 осіб, 20 осіб були вбиті в Александрії.

Протягом всього дня 16 серпня на вулицях столиці були чутні автоматні черги, армійські вертольоти не покидали повітряний простір Каїра, і, щонайменше, одна офісна будівля була підпалена.

Починаючи з 17 серпня "Брати-мусульмани" планують проводити акції протесту щодня протягом тижня.

"Ми не покинемо площі. І ми ніколи не мовчатимемо, якщо наші права порушуються, - заявив один з прихильників ісламістів. - Ми тут заради наших загиблих братів".

Уряд перехідного періоду відмовився поступитися вимогам протестувальників. Поліція отримала право застосовувати бойові патрони в цілях самооборони і для захисту державних інститутів.