ua en ru

В Одесі назвали основну мету нападів на активістів в регіоні

В Одесі назвали основну мету нападів на активістів в регіоні Фото: Олег Жученко (od.gp.gov.ua)

Напади на активістів організували з метою дестабілізації ситуації в місті

В Одесі на місцевих активістів могли нападати для того, щоб дестабілізувати ситуацію в регіоні. Про це заявив прокурор Одеської області Олег Жученко, передає "Думская".

Зокрема, за словами Жученко, напади здійснювалися з метою дестабілізації ситуації в регіоні.

"Мета - розгойдати ситуацію. Зробити все напруженим. Щоб люди не відчували себе в безпеці",- зазначив прокурор.

Однак хто саме "розгойдує" правоохоронці сказати поки не можуть. Так як у них немає достатньо підстав, щоб об'єднати всі справи про напади на активістів в одне провадження.

У свою чергу голова одеської поліції Дмитро Головін підтвердив, що всі затримані є членами етнічної групи, а інвалідність ватажка угруповання не робить його менш небезпечним.

"Ми бачимо його активну роль у цьому. Членів групи обгрунтовано підозрюємо у скоєнні низки злочинів, починаючи з порушень у міграційній сфері, закінчуючи розбоєм, стріляниною і вимаганням",- зазначив Головін.

Крім того, наголошується, що розслідування по активісту Олегу Михайлику не закінчено. Основна версія, яку розглядають слідчі, - громадська діяльність потерпілого. Також прокурор додав, що зловмисники за змовою намагалися створити собі алібі, однак в суді сторона захисту не змогла надати чітке підтвердження цьому.

Брифінг прокурора Одеської області Олега Жученко та начальника Головного управління Національної поліції у області Дмитра Головіна щодо протидії злочинності в регіоні та розслідування злочинів проти громадських активістів

Опубліковано Ольгою Симоненко П'п'ятниця, 28 вересня 2018 р.

Нагадаємо, 22 вересня в Одесі важко поранили місцевого активіста Олега Михайлика. Він був госпіталізований з вогнепальними пораненнями. На наступний ранок активіст прийшов в себе, його стан стабілізувався, а поліція забезпечила потерпілого охороною. Зазначимо, що суд заарештував трьох підозрюваних в нападі.

24 травня Одесі стався напад на активіста Сергія Стерненка. За його словами, він чинив опір, в результаті чого один з нападників був важко поранений і згодом помер. Пізніше поліція затримала другого фігуранта нападу на активіста. Напад на Стерненка в Одесі кваліфікували за кількома статтями Кримінального кодексу України, у тому числі як замах на вбивство.

Також у вівторок, 5 червня, невідомі напали з ножем на активіста Автомайдану, члена Ради громадського контролю НАБУ Віталія Устименка.

Додамо, в Одесі 2 серпня було скоєно замах на громадських активістів Михайла Кузаконя і Григорія Кузьму. Вантажівка цілеспрямовано в'їхала в автомобіль, в якому знаходилися Кузаконь і Козьма.

Також відзначимо, що сьогодні в МВС повідомили про результати розслідувань нападів на активістів в Україні.