ua en ru

Оскарження результатів підрахунку голосів відповідає європейській практиці, - М.Катеринчук.

Оскарження результатів підрахунку голосів відповідає європейській практиці, вважає народний депутат України від НУ-НС, адвокат кандидата в Президенти Віктора Ющенка в 2004 р. Микола Катеринчук.

«Оскаржуючи результати підрахунку голосів на окремих дільницях після другого туру президентських виборів, ми наближаємо практику проведення виборів в Україні до демократичних стандартів європейського рівня», - сказав він.

«Європейська практика підведення підсумків будь-якого голосування має тенденцію до встановлення об'єктивних результатів. Наприклад, у 2000 році на виборах у США, коли голоси були підраховані, виявилося, що в штатах Флорида, Нью-Мехіко й деяких інших, різниця між кількістю голосів дуже мала. Саме у штаті Флорида перерахунок голосів вирішив долю виборів. Перший перерахунок голосів у цьому штаті дав перевагу Бушу трохи більше 1 тисячі голосів і це при майже 6 мільйонах бюлетенів. І вже через п'ять тижнів судових процесів та відповідного перерахунку голосів Джордж Буш таки отримав перемогу над демократом Альбертом Гором», - констатував М.Катеринчук.

«Яскравим тому прикладом є перерахунок голосів на президентських виборах у Румунії, котрі відбулися у минулому році. Розрив між чинним Президентом Бесеску та кандидатом від опозиції Мірчу Джоане склав менше одного відсотка. Варто зазначити, що там дані екзит-полів показали перемогу Джоане на 3%. Хоча перерахунок голосів так і не змінив результатів виборів, та все ж розвіяв сумніви щодо фальсифікацій у тих виборців, котрі голосували за опозиційного кандидата, - зауважив нардеп. - Є й інші подібні приклади, як то в Молдові, Естонії, які зайвий раз засвідчують про те, що намір БЮТ домагатися в судовому порядку перерахунку голосів на окремих дільницях є цілком нормальною світовою та європейською практикою демократичного встановлення об'єктивних результатів будь-яких виборів».