ua en ru

Обшуки в НАБУ: подробиці візиту ГПУ в антикорупційний орган

Обшуки в НАБУ: подробиці візиту ГПУ в антикорупційний орган Фото: Сьогоднішні обшуки в НАБУ

ГПУ розслідує справу про незаконне прослуховування телефонних розмов

У вівторок, 5 серпня, в будівлю Національного антикорупційного бюро (НАБУ) прибули представники Генпрокуратури з обшуком. Подробиці обшуку читайте в матеріалі РБК-Україна.

Слідство перевіряє причетність СБУ та НАБУ до незаконного прослуховування, - Луценко

Генпрокуратура проводить обшуки в будівлі Національного антикорупційного бюро з метою перевірки причетності співробітників СБУ або НАБУ до незаконного прослуховування громадян.

За словами Генпрокурора Юрія Луценка, висновки про те, співробітники якого з відомств займалися прослуховування телефону можна буде зробити тільки після закінчення обшуку.

Артем Ситник розповів про причини обшуку в НАБУ

Як розповів голова НАБУ Артем Ситник, обшуки в Національному антикорупційному бюро України проходять за фактом нібито незаконного прослуховування фігурантів у справі заступника прокурора Київської області Олександра Колесника.

"Обшук проходив за фактом нібито незаконного прослуховування фігурантів у "справі цукрового прокурора" (заступник прокурора Київської області Олександра Колесника, його підозрюють у махінаціях з цукром на суму в 300 млн гривень, - ред.). Це виробництво ГПУ початок у квітні 2016 року, як раз в той момент, коли в публічній площині почалися дискусії щодо того, щоб НАБУ змогло самостійно знімати інформацію з каналів зв'язку. Це виробництво спочатку незаконно зареєстровано, тому що ми самі не знімаємо інформацію, ми це робимо через СБУ", - заявив Ситник.

НАБУ незаконно прослуховувало співробітників ГПУ, - Карпунцов

За словами нардепа, екс-помічника генерального прокурора Валерія Карпунцова, в разі доведення факту незаконного прослуховування співробітникам НАБУ загрожує уявлення по ряду статей Кримінального кодексу.

"Там, починаючи від перевищення службових повноважень, закінчуючи несанкціонованим заняттям інформації Тобто там не буде одна стаття - .. Там буде букет А то, що це працівник правоохоронного органу, то це в даному випадку обтяжуючи обставина", - повідомив нардеп.

Це початок війни між НАБУ і ГПУ, Лещенко

"Те, чого слід було очікувати. Початок війни між двома правоохоронними органами. Відповідь за справи НАБУ проти Онищенко, братів Крючкових та інших соратників влади. Проводити обшуки в НАБУ приїхав особисто одіозний слідчий Генпрокуратури Сус з департаменту Кононенко-Грановського", - написав Сергій Лещенко.

За інформацією деяких ЗМІ, на території НАБУ нібито знаходиться спецпідрозділ СБУ "Альфа", не відповідає дійсності.

Віктор Чумак: "Обшуки ГПУ були політичними розборками".

"Якщо ви проаналізуєте останні заяви деяких людей з фракції" Батьківщина "і фракції "Народний фронт", то там досить багато критики по відношенню до НАБУ. Я б дуже не хотів, щоб це було політичними розбірками, так як вважаю, що НАБУ виконувало, на сьогоднішній день ті завдання, які на нього покладало суспільство", - сказав Чумак.

ГПУ намагалася провести обшук в НАБУ по справі тримісячної давності, - Ситник

"Показово, що дане виробництво було розпочато у квітні, одразу після того, як НАБУ ініціювало активне обговорення в публічній площині питання про надання Бюро прав для автономного прослуховування. Три місяці справу "пролежала на полиці", і тепер, коли відповідний законопроект підготовлено, погоджено та винесено на розгляд Верховної Ради, слідчі прийшли до Національного бюро з обшуком. І ще один цікавий момент - стаття, за якою кваліфіковано дане кримінальне провадження, не відноситься до компетенції підрозділу, очолюваного паном Сусом", - зазначив Директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник.

НАБУ заявили, що при обшуку Генпрокуратура не вилучила нічого

зокрема, повідомляється, що в будівлю Національного антикорупційного бюро Києва прибула слідчо-оперативна група Генеральної прокуратури України з наміром провести обшук.

В якості підстави для обшуку у постанові було зазначено розслідування кримінального провадження від 22.04.2016 р. За фактом вчинення незаконного прослуховування співробітниками НАБ телефонних розмов одного з фігурантів кримінальних проваджень, яке розслідує бюро", - йдеться в повідомленні.

НАБ представила ГПУ документи, що підтверджують законність дій бюро, також було роз'яснено, що згідно з чинним законодавством НАБ не має повноважень для здійснення автономного прослуховування і користується потужностями СБУ, тому факти, наведені в якості підстави для обшуку, так само як і відомості, внесені до ЄРДР в рамках даного виробництва, не відповідають дійсності