ua en ru

Обвинувач просить задовольнити запит про екстрадицію екс-голови "БТА Банку" Аблязова в Україну

Прокуратура Франції вважає за доцільне задовольнити запит про екстрадицію казахського бізнесмена, екс-глави "БТА Банку" Мухтара Аблязова в Україну. Про це заявила в четвер на засіданні апеляційного суду міста Екс-ан-Прованс представник прокуратури Соланж Легра, повідомляє французьке видання Liberation Monde.

"Прошу суд винести позитивне рішення щодо українського запиту на екстрадицію", - заявила прокурор.

За її словами, побоювання захисту Аблязова, що в разі його видачі Україні, бізнесмена можуть передати судовим органам Казахстану, є необґрунтованими. Прокурор нагадала, що подібні дії з реэкстрадиції заборонені Женевською конвенцією від 1951 р. і положеннями, прийнятими Радою Європи у 1957 р.

Варто зазначити, що Апеляційний суд Екс-ан-Провансу сьогодні розглядає два запити на екстрадицію Аблязова - України і Росії. Судом першої вивчається українська заявка. Очікується, що судове засідання, що почалося вранці, триватиме до вечора.

Колишнього голову ради директорів "БТА Банку" Мухтара Аблязова 31 липня 2012 р. французькі правоохоронці затримали поблизу Канн у Франції. Ордер на арешт видала Україна. Наразі він знаходиться у в'язниці міста Люїн, розташованого недалеко від Екс-ан-Прованс. Всі клопотання з боку його адвокатів про звільнення з-під варти були судом відхилені. Екстрадиції банкіра вимагають Казахстан, Україна і Росія.

Влада Казахстану розшукує Аблязова за розкрадання 5 млрд дол. з "БТА Банку" - раніше він був найбільшим приватним банком країни. У лютому 2009 р. "БТА Банк", опинився в складній фінансовій ситуації, був націоналізований владою Казахстану. А Аблязов, побоюючись арешту, втік у Лондон.

В ході розслідування правоохоронні органи Казахстану з'ясували, що виведені з банку гроші Аблязов інвестував в різні проекти в Росії. Зокрема, на них були придбані великі ділянки землі в Подільському і Домодєдовському районах Підмосков'я.

МВС Росії в 2010 р. заочно звинуватило Аблязова у вчиненні злочинів, передбачених ч. 4 ст. 159 і ст. 174 кримінального кодексу РФ (шахрайство в особливо великому розмірі та відмивання викрадених коштів). За версією МВС Росії, "БТА Банк" за наказом Аблязова видав різним структурам в РФ, які перебувають під його контролем, кредити на загальну суму близько 4,5 млн дол., які не були повернуті.

За тією ж схемою, стверджують у правоохоронних органах, Аблязов вів бізнес і в Україні, також оголосила його в підсумку в міжнародний розшук за шахрайство.