ua en ru

Обстріл консульства Польщі: подробиці

Обстріл консульства Польщі: подробиці Фото: обстріл консульства Польщі

Обстріл консульства Польщі в Луцьку произрошел сьогодні вночі

Обстріл консульства Польщі в Луцьку з гранатомета стався сьогодні вночі. Детальніше - в матеріалі РБК-Україна.

Обстріл консульства Польщі в Луцьку

Обстріл будівлі генконсульства Польщі у Луцьку стався в ніч на 29 березня.

"Зловмисники обстріляли приміщення консульства Польщі на вулиці Дубенській, 22б близько 00:30 ночі. Охоронці приміщення почули вибух", - йдеться в повідомленні місцевих ЗМІ.

Після обстрілу в даху будівлі утворилася діра, вікно під цим місцем - розбите. На місце прибули правоохоронці, в приміщенні працюють співробітники СБУ та слідчо-оперативна група поліції.

altaltaltaltaltalt

Фото: обстріл консульства Польщі

"Стріляли неприцільно або невміло. Може бути, з метою попередження або провокації", - неофіційно прокоментував ситуацію виданню один з правоохоронців.

Постраждалих немає. Зловмисники потрапили в службове приміщення. Приміщення охорони знаходиться поверхом нижче, а сім'я консула живе в іншому будинку.

Клімкін назвав обстріл генконсульства Польщі провокацією

Обстріл консультва Польщі в Луцьку міністр закордонних справ України Павло Клімкін назвав провокацією. Про це міністр написав на своїй сторінці в Тwitter.

"Обурений провокацією проти Генконсульства Польщі в Луцьку. Це підлість від тих, хто проти нашої дружби з Республікою Польща. Робимо все,щоб винні були покарані", - написав він.

МЗС Польщі викликав посла України після обстрілу консульства

Через обстріл генконсульства Польщі в Луцьку міністерство закордонних справ Польщі викликало посла України Андрія Дещицю. Про це повідомляє прес-служба МЗС Польщі.

МЗС Польщі також підтвердило інформацію про напад на консульство.

"Ми підтверджуємо, що після півночі 29 березня цього року в приміщенні Генерального консульства Польщі у Луцьку стався вибух", - зазначають у повідомленні.

У відомстві підтвердили інформацію про те, що у зв'язку з цим інцидентом ніхто не постраждав, але був пошкоджений фасад будівлі консульства. Перевірки, проведені українськими правоохоронними органами показали, що вибух стався в результаті ракетного запуску.

"У МЗС викликаний посол України у Польщі. Наше посольство в Києві також заявить ноту протесту в МЗС України", - додали у відомстві.

Обстріл консульства Польщі назвали терактом

Консул Республіки Польща в Луцьку Кшиштоф Савіцкі заявив, що нічний обстріл будівлі консульства був терористичним актом.

"Це був правдивий теракт. Хотіли вбити людей", - заявив Савіцкі, додавши, що експерти на місці події знайшли металеві осколки від снаряда гранатомета.

На місці обстрілу Генерального консульства Польщі в Луцьку поліція виявила деталі від ручного протитанкового гранатомета РПГ-22.

За словами правоохоронців, була знайдена задня кришка. Стріляли з вулиці заднього двору і цілилися у вікно останнього поверху. Поліцейські також повідомили, що в даний час вирішується питання про відкриття кримінального провадження за статтею "Теракт".

"Слідство розглядає кілька версій інциденту, в тому числі і терористичний акт. СБ України докладе максимум зусиль, щоб у стислі терміни встановити і затримати винних. Провокації проти Республіки Польща, що час від часу трапляються в Україні, вигідні лише одній стороні - Російської Федерації, почерк якої видно здалеку", - йдеться в повідомленні СБУ.

Крім того, зазначається, що глава СБУ Василь Грицак поінформував посла Польщі в Україні Яну Пекло про заходи, що вживаються СБУ для розкриття злочину. Також у відомстві переконані, що обстріл консульства Польщі не вплине на відносини між країнами.

"Ми переконані, що такі дії агресора не зможуть вплинути на взаємини між дружніми українським і польським народами", - йдеться в повідомленні.

Порошенко засудив обстріл польського консульства

Президент України Петро Порошенко рішуче засудив нічний обстріл генконсульства Польщі в Луцьку. Про це повідомив прес-секретар глави держави Святослав Цеголко в Facebook.

Президент рішуче засудив обстріл Генерального консульства Польщі у Луцьку. І доручив правоохоронцям терміново вжити всіх заходів для розслідування цього інциденту і встановлення винних.

Опубліковано Святославом Цеголком 29 березень 2017 р.

"Президент рішуче засудила обстріл Генерального консульства Польщі в Луцьку. І доручив правоохоронцям терміново вжити всіх заходів для розслідування цього інциденту і встановлення винних", - повідомив Цеголко.

Обстріл консульства в Польщі прокоментували польські спецслужби

Обстріл генконсульства Польщі в Луцьку польське Бюро нацбезпеки розглядає в контексті агресії Російської Федерації проти України. Про це заявив глава відомства Павло Солох.

"Перш за все, у нас повинна бути вся інформація, ми повинні розслідувати будь-які обставини, які супроводжували це. Безсумнівно, що це провокація. Виникає питання: хто і чому? Ми знаємо, що контекстом є агресія Росії проти України", - заявив він.

За словами Солоха, обстріл Генконсульства Польщі в Луцьку є провокацією, разом з тим, він не підтвердив інформацію про причетність Росії до обстрілу.

"Ні, остаточно ми цього не знаємо. Однак, це очевидно є провокацією... Я не знаю, я б на даному етапі не був упевнений чи слід розглядати цю провокацію в Луцьку в такому контексті. Ця інтерпретація нав'язується, очевидно, але краще перевірити і встановити незаперечні факти у цій справі ", - заявив він, відповідаючи на питання про причетність Росії до нападу на консульство.

При цьому Солох наголосив на важливості збереження польсько-українських відносин в контексті російсько-українського конфлікту.

"Давайте залишимо це питання відкритим до тих пір, поки не буде більше даних. Ми знаємо контекст, в якому ця подія відбулася. Йдеться про російсько-українському конфлікті. Дуже важливі в цьому контексті польсько-українські відносини", - додав він.

Порошенко доручив посилити охорону іноземних дипломатичних установ

Петро Порошенко доручив посилити охорону іноземних дипломатичних і консульських установ в Україні через обстріл консульства Польщі в Луцьку. Про це глава держави написав на своїй сторінці в Facebook.

"Для попередження можливих провокацій доручив посилити охорону іноземних дипломатичних і консульських установ в Україні", - заявив він.

Президент України Петро Порошенко також запропонував залучити до розслідування обстрілу Генконсульства Польщі польських експертів. Про це глава держави сказав під час телефонної розмови з президентом Польщі Анджеєм Дудою.

Після обстрілу всі консульства Польщі в Україні зупинили роботу

Після обстрілу консульства Польщі в Луцьку генеральні консульства країни в великих містах України сьогодні призупинили роботу. Про це повідомляється на сайтах польських консульств в Україні.

"Повідомляємо, що 29 березня 2017 Генеральне консульство РП у Львові не приймає відвідувачів", - повідомляється на сайті Генконсульства Польщі у Львові. Аналогічні повідомлення опубліковані на сайтах Генконсульств Польщі в Києві, Вінниці, Харкові, Одесі та Луцьку.

Обстріл консульства Польщі: поліція назвала версії

За фактом обстрілу консульства Польщі в Луцьку поліція назвала кілька версій.

Зокрема, правоохоронці не виключають версії "розборок" з власником приміщення. Про це повідомили на брифінгу керівників Волинського управління СБУ і Головного управління Нацполіціі області.

За словами глави СБУ Юрія Фелонюка, слідство відпрацьовує різні версії. У тому числі і таку, що консульство могли обстріляти через підприємницької діяльності власника приміщення.

"Після відпрацювання всіх версій, в тому числі і цієї, ми повідомимо ЗМІ", - сказав Фелонюк.

Головний поліцейський області Петро Шпига зазначив, що "нічого виключати не можна", в тому числі і таку версію.

Правоохоронці також не виключають, що у того, хто стріляв могли бути спільники.

СБУ заявляє про "зачіпки" в розслідуванні обстрілу

У справі про обстріл Генконсульства Польщі в Луцьку в ході розслідування СБУ встановила певні "зачіпки". Про це на брифінгу повідомив начальник Управління СБУ у Волинській області Юрій Фелонюк.

"Подробиці в інтересах слідства не розголошуються", - додав він.

За словами Фелонюк, в області створено слідчо-оперативну групу співробітників СБУ і Нацполіціі під процесуальним керівництвом прокуратури. Також на місці інциденту працює група фахівців з центрального апарату СБУ.