ua en ru

ОБСЄ і Канада запустили в Україні проект на 2,2 млн євро для підвищення ефективності судової системи

Координатор проектів ОБСЄ в Україні та уряд Канади офіційно запустили чотирирічний проект на 2,2 млн євро, спрямований на підвищення ефективності функціонування української системи правосуддя у відповідності з міжнародними стандартами захисту прав людини.

Координатор проектів ОБСЄ в Україні та уряд Канади офіційно запустили чотирирічний проект на 2,2 млн євро, спрямований на підвищення ефективності функціонування української системи правосуддя у відповідності з міжнародними стандартами захисту прав людини. Про це повідомляє прес-служба ОБСЄ.

Повідомляється, що проект "Захист прав людини через суди" буде реалізований координатором проектів ОБСЄ в Україні за фінансової підтримки канадського уряду.

Очікується, що в рамках проекту понад 3 тис. українських суддів вдосконалять навички застосування Європейської конвенції з прав людини і прецедентного права Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), адже українці займають лідируючі позиції серед заявників до ЄСПЛ з приводу порушення прав.

"Ефективна національна система правосуддя, заснована на міжнародних стандартах, є важливим елементом національної безпеки. Чим більше люди впевнені, що їхні права захищені незалежною, ефективною та справедливою судовою системою, тим стабільнішою буде ситуація в тій чи іншій країні", - пояснив координатор проектів ОБСЄ в Україні, посол Вайдотас Верба.

За його словами, засновники проекту очікують, що за допомогою цього проекту українці будуть рідше шукати міжнародні механізми по забезпеченню своїх прав, оскільки місцева система правосуддя буде задовольняти їх потреби.

Згідно з повідомленням, в рамках проекту будуть проведені опитування з метою виявлення прогалин у знаннях і визначення потреб цільової аудиторії - суддів місцевих та адміністративних судів. На основі результатів дослідження будуть випущені публікації, засоби онлайн-навчання, а також проведені навчальні курси.

Крім того, в рамках проекту буде надана підтримка українському громадянському суспільству в цілях створення потенціалу для професійного контролю і оцінки якості судових рішень.

Також повідомляється, що проект реалізується за запитом Верховного суду України, Вищого адміністративного суду України та Національної школи суддів.

Зазначимо, раніше глава Міністерства юстиції України Петро Петренко заявив про можливість початку масштабної судової реформи вже в 2014 році.