ua en ru

Обсяг регулятивного капіталу банків в квітні збільшився на 3,2 млрд гривень

Обсяг регулятивного капіталу банків в квітні збільшився на 3,2 млрд гривень Фото: Національний банк України

Основний капітал збільшився на 4,2 млрд гривень

Національний банк України (НБУ) повідомляє про збільшення обсягу регулятивного капіталу банків на 3,2 млрд гривень у квітні 2016 року - до 130,2 млрд гривень. Про це йдеться в повідомленні на сайті регулятора.

Як повідомляється, збільшення обсягу регулятивного капіталу відбулося в результаті зростання основного капіталу – на 4,1 млрд гривень. До зростання цього показника призвело, в свою чергу, збільшення на 8,9 млрд гривень фактично сплаченого зареєстрованого статутного капіталу.


Крім того, повідомляє Нацбанк, збільшення обсягу регулятивного капіталу та скорочення суми активів, зменшених за ризиками, призвело до поліпшення нормативу достатності (адекватності) регулятивного капіталу (Н2) з 12,03% на початку квітня до 12,74% на 1 травня 2016 року.

Також у результаті збільшення регулятивного капіталу і скорочення сукупної суми всіх вимог банку до пов'язаних з банком осіб та суми всіх фінансових зобов'язань, наданих банком цим особам, відбулося зменшення показника максимального розміру кредитного ризику за операціями з пов'язаними з банком особами (норматив Н9). Станом на 1 травня поточного року цей показник склав 35,35%.

Зниження нормативу максимального розміру кредитного ризику на одного контрагента (Н7), як випливає з повідомлення регулятора, також пов'язане з зростанням регулятивного капіталу, оскільки базою для розрахунку цього нормативу є регулятивний капітал, поділений на суму всіх вимог банку до контрагента або групи контрагентів і всіх фінансових зобов'язань, наданих банком контрагенту або групі контрагентів Таким чином, роз'яснюєНБУ, в результаті зростання регулятивного капіталу та зниження суми вимог, відбулося зниження нормативу Н7 з 22,87% на 1 квітня до 21,14% на 1 травня 2016 року.

Нагадаємо, НБУ пом'якшив графік збільшення банками мінімального капіталу.