ua en ru

Обсяг кредитування бізнесу у липні виріс на 1,8%

Обсяг кредитування бізнесу у липні виріс на 1,8% Фото: бізнес охочіше бере кредити (УНІАН)

Кредитування населення збільшилося на 1,6%

У липні 2017 року обсяг кредитування корпоративного сектора та населення у національній валюті, продовжував зростати - на 1.8% у порівнянні з червнем. Про це повідомляє прес-служба Національного банку України.

Зокрема, залишки за кредитами, наданими бізнесу в національній валюті збільшилися на 1,8%, домашнім господарствам - на 1,6%.

Так, за підсумками липня 2017 грошова маса зросла на 1% до 1114,8 млрд гривень, що було обумовлено збільшенням готівкових коштів в обігу поза банками і залишків за депозитами.

Ефект курсової переоцінки, обусловленый зміцненням курсу гривні по відношенню до долара, продовжував впливати на скорочення заборгованості перед банками за кредитами в іноземній валюті в гривневому еквіваленті. У той же час залишки по них продовжували знижуватися і в доларовому еквіваленті (на 1,6%).

У результаті за підсумками липня загальні залишки за кредитами, наданими банками корпоративного сектору та сектору домашніх господарств, незначно скоротилися (на 0,1%).

Депозитний портфель банків у липні продовжував поступово зростати, як в національній валюті - на 0,5% , так і в іноземній (у доларовому еквіваленті) - на 2,1% . Така динаміка була забезпечення істотним зростанням вкладів корпоративного сектора.

зокрема, портфель депозитів бізнесу у національній валюті в липні збільшився на 2%, в той час як залишки за гривневими депозитами населення дещо скоротилися - на 1%, що передусім пояснюється сезонним чинником.

Корпоративний сектор також істотно наростив свої вклади в іноземній валюті (у доларовому еквіваленті) за підсумками липня вони зросли на 5,7%. Депозити населення в іноземній валюті (у доларовому еквіваленті) залишилися майже без змін.

У липні тривало подальше поступове здешевлення вартості кредитів. Зокрема, вартість гривневих кредитів для бізнесу знизилася на 0,8 в.п., з початку року - на 3,8 в.п. Для населення вартість кредитів у національній валюті знизилася на 1,1 в. п., а з початку року - на 2,1 в. п.

Поступово продовжувала знижуватися вартість банківських депозитних продуктів, як для бізнесу, так і для населення. Зокрема, за підсумками липня істотно знизилася ставка за вкладами бізнесу в іноземній валюті - на 0,9. п.п. до 2,2%.

Нагадаємо, Нацбанк зберіг облікову ставку на рівні 12,5%.