ua en ru

Обама закликав Асада покинути пост Президента Сирії або почати демократичні реформи

Президент США Барак Обама закликав Президента Сирії Башара Асада піти у відставку, якщо той відмовиться від проведення демократичних реформ в Сирії. Про це на прес-конференції, яка проходила на президентському "борту номер 1", повідомив речник Білого Дому Джей Карні. Разом з тим керівництво США рішуче засудило останні акції з придушення сирійськими службами безпеки мирних антиурядових демонстрацій, передає РБК з посиланням на Reuters.

Сирійська армія 10 червня почала великомасштабну операцію проти опозиції в провінції Ідліб поблизу кордону з Туреччиною. 12 червня війська вступили в прикордонне місто Джіср-еш-Шугур. Загалом же з початку масових протестів в середині березня поточного року в Сирії, за даними правозахисних організацій, було вбито понад 1 тис. 200 цивільних осіб.

З середини березня 2011 р. в Сирії тривають масові безлади, викликані аналогічними заворушеннями в інших країнах Близького Сходу і Північної Африки. Учасники заворушень вимагають відставки Президента Асада і проведення політичних реформ. Асад пішов на ряд поступок опозиції, зокрема, скасував надзвичайний стан, який діяв в країні з 1963 р., і оголосив про широку амністію.

Сирійське керівництво заявляє, що серед убитих - чимало поліцейських і військовослужбовців урядової армії, які намагалися підтримувати порядок під час акцій протесту.