ua en ru

Обама звинувачує консерваторів у готовності привести США до дефолту

Крупному бізнесу слід побоюватися того, що консервативне крило Республіканської партії готове привести країну до дефолту по державному боргу, заявив Президент США Барак Обама. Глава Білого дому підкреслив, що відмовляється від переговорів по бюджету з республіканцями до тих пір, поки вони не дозволять федеральному уряду відновити роботу і не проголосують за підвищення стелі державного боргу.

Крупному бізнесу слід побоюватися того, що консервативне крило Республіканської партії готове привести країну до дефолту по державному боргу, заявив Президент США Барак Обама (на фото). Глава Білого дому підкреслив, що відмовляється від переговорів по бюджету з республіканцями до тих пір, поки вони не дозволять федеральному уряду відновити роботу і не проголосують за підвищення стелі державного боргу, передає ВВС.

Обама відзначив, що ситуація, яка склалася, його неабияк дратує. Останні переговори Президента з провідними конгресменами завершилися безрезультатно.

Президент заявив, що не бажає вести переговори з республіканцями напередодні 17 жовтня, коли закінчується термін для підвищення стелі держборгу. Цього дня, у випадку якщо стеля держборгу не буде підвищена, в уряду США вичерпаються кошти для оплати своїх витрат.

Напередодні Обама провів зустріч з керівниками декількох найбільших банків з Уолл-стріт, серед яких були глави J.Р.Мorgan Chase, Goldman Sachs і Bank of America. Ці банкіри входять в "Форум фінансистів" - лобістську організацію, яка разом з ще 250 компаніями надіслала до парламенту лист із закликом розширити межі держборгу.

Конгрес США не зміг на початок нового фінансового року - 1 жовтня - прийти до єдиного часу з питання фінансування уряду і ухвалення держбюджету. У результаті в країні був оголошений "шатдаун" - тимчасове часткове припинення роботи держапарату. Близько 800 тис. бюджетників було вимушено узяти неоплачувану відпустку на невизначений термін: поки американська влада не вирішить, звідки і в якому масштабі брати гроші на підтримку працездатності уряду.

Республіканці, під контролем яких знаходиться нижня палата американського парламенту, намагаються змусити Обаму і демократів піти на поступки в обмін на відновлення фінансування урядових витрат і підвищення стелі державного боргу. Насамперед вони добиваються скасування, відстрочення або скорочення фінансування головної реформи Обами в області охорони здоров'я.