ua en ru

Обама може скасувати зустріч з Путіним через справу Сноудена, щоб не втрачати свій рейтинг

Як стало відомо, США поки не ухвалили рішення про можливу відмову від проведення вересневої зустрічі Барака Обами і Володимира Путіна в Москві через справу Сноудена. За словами джерела, близького до держдепу, це питання "пари тижнів", і залежить воно не тільки від розвитку ситуації зі Сноуденом, але і від перспектив вирішення ключових питань двосторонніх відносин. Разом з тим, Барак Обама вічдуває сильний тиск прихильників скасування візиту, які вважають, що перебування Президента США в російській столиці одночасно із колишнім аналітиком ЦРУ зіпсує відносини Обами з конгресом і підірве його рейтинг. Про це пише "Комерсант-Україна".

Про те, що у Вашингтоні "поки не ухвалили остаточного рішення" про скасування зустрічі Барака Обами з Володимиром Путіним на початку вересня, повідомило інформоване джерело, близьке до держдепу США: передбачається, що ця зустріч відбудеться в Москві напередодні саміту G20 в Санкт-Петербурзі. Співбесідник пояснив, що США неодноразово доводили до влади РФ свою позицію про те, що доля цих переговорів багато в чому залежить від того, як Москва поступить із колишнім аналітиком ЦРУ Едвардом Сноуденом.

Проте з тих пір, як Сноуден опинився в транзитній зоні "Шереметьєво", влада РФ, за словами співбесідника, зробила низку кроків, які можуть свідчити про те, що Москву ці сигнали не переконали: утікачеві дозволили зустрітися з правозахисниками і депутатами, його клопотанню про отримання притулку дали хід і навіть пообіцяли незабаром дозволити покинути транзитну зону аеропорту. "У зв'язку з цим у Вашингтоні серйозно задумалися про доцільність зустрічі Президентів, - пояснило джерело. - Проте рішення цього питання - справа не днів, а швидше кількох тижнів".

Читайте також: США закликають РФ не випускати Сноудена з аеропорту "Шереметьєво"

При цьому, за словами співбесідника, рішення США залежить не тільки від "чинника Сноудена" - до цих пір неясно, якими можуть бути результати зустрічі Президентів, оскільки по цілій низці ключових питань їхні позиції сильно розходяться. Це стосується таких тим, як ПРО, скорочення ядерних арсеналів, права людини, ситуація в Сирії. В той же час, говорить співбесідник, переговори можуть виявитися продуктивними по співпраці у сфері економіки, Афганістану і Ірану, боротьбі з тероризмом. "Всі ці чинники братимуться до уваги при рішенні нами питання про зустріч в Москві", - підсумував він.