ua en ru

НПР Лівії має намір зберігати цілісність країни, у тому числі силою, - глава НПР Джаліль

Голова лівійської Національної перехідної ради (НПР) Мустафа Абдель Джаліль заявив сьогодні про рішучість використовувати силу для захисту національної єдності - після того, як командири ополчення східного регіону Лівії, Киренаїки, на з'їзді в Бенгазі оголосили про створення незалежного від центральних властей країни органу регіональної влади. Про це повідомляє радіостанція "Свобода".

Політичні активісти, лідери племен і командири збройного ополчення Киренаїки вчора оголосили про створення незалежного від центральних властей країни органу регіональної влади ради, на чолі якого поставлений Ахмед аль-Сенуссі, родич колишнього короля Ідріса. На думку присутніх, центральний уряд традиційно приділяє недостатньо уваги розвитку сходу країни. Жителі Киренаїки ще під час правління Муаммара Каддафі скаржилися, що з їх нафтових багатств їм дістаються лише крихти, а основні фінансові потоки направляються в столицю.

Своїм лідером східні лівійці вибрали Ахмеда аль-Зубейра - політичного діяча, який під час правління Каддафі десятки років провів у в'язниці. В даний час аль-Зубейр, крім усього іншого, є одним з членів НПР в Тріполі.

У відповідь на це Джаліль заявив, що нова влада в Тріполі "не готова" до розділу країни і закликав регіональних лідерів до діалогу. Він також вказав на необхідність очистити їх ряди від таємних прихильників колишнього режиму.

НПР заперечувала проти скликання з'їзду та автономії Киренаїки, оскільки побоюється, що в умовах нестабільності в країні Лівії може загрожувати розпад на кілька частин. Проте спостерігачі відзначають, що сьогоднішні заяви ополченців можуть стати першим кроком на шляху до реальної автономії Киренаїки.

Саме в Киренаїці знаходиться більша частина родовищ лівійської нафти. Тут же в лютому минулого року почалося повстання, що призвело до падіння режиму Каддафі.

Нагадаємо, на тлі подій "арабської весни" у березні 2011 р. в Лівії спалахнула громадянська війна. Пізніше в рамках резолюції ООН до повстанців приєдналася авіація НАТО. Наприкінці серпня 2011 р. повстанцям вдалося відбити в військ Каддафі столицю Лівії Тріполі, а в жовтні 2011 р. був зайнятий останній оплот старого режиму - місто Сірт. 20 жовтня 2011 р. в Сірті був узятий в полон, а після і убитий Каддафі.