ua en ru

Новий закон про референдум може заборонити змінювати Конституцію в обхід ВР

У законі "Про всеукраїнський референдум" може з'явитися норма, яка заборонить внесення змін до Конституції України в обхід Верховної Ради. Такі пропозиції українські експерти в галузі права надали на розгляд народним депутатам.

У законі "Про всеукраїнський референдум" може з'явитися норма, яка заборонить внесення змін до Конституції України в обхід Верховної Ради. Такі пропозиції українські експерти в галузі права надали на розгляд народним депутатам. Про це пише "Комерсант-Україна" з посиланням на пропозиції, які є в розпорядженні видання.

У документі, серед іншого, народним депутатам пропонується відмовитися від зміни основного закону в обхід ВР.

Ініціатива знайшла підтримку в народних депутатів від опозиції. У Партії регіонів вважають, що новий закон про референдум не потрібен, і готові внести зміни до чинного.

Про підготовку нової редакції закону "Про референдум" було оголошено в ході круглого столу "Реформа виборчого права: наслідки для України та її міжнародних партнерів". Копія документа із пропозиціями щодо вдосконалення інституту референдуму в Україні, який був розісланий лідерам депутатських фракцій, опинилася в розпорядженні видання.

Експерти Інституту виборчого права, Центру політико-правових реформ, Українського незалежного центру політичних досліджень, консорціуму "Центр UA" та Лабораторії законодавчих ініціатив наполягають на тому, що результати конституційного референдуму не мають вступати в силу без затвердження Верховною Радою. "Необхідно передбачити можливість проведення всеукраїнського референдуму з питань зміни Конституції винятково в порядку, встановленому в розділі XIII нинішнього основного закону", - йдеться в документі.

Також експерти запропонували визначити кілька видів референдумів (ввести поняття обов'язкових, факультативних, остаточних, зобов'язуючих і консультативних), скоротити із 2 тис. до 500 чоловік мінімальну кількість учасників ініціативної групи, а також збільшити термін збору підписів за проведення референдуму з 60 до 90 днів.

У новому законі пропонується передбачити "ефективну систему оскарження результатів референдуму".

Крім того, представники громадських організацій вважають за доцільне встановити заборону на проведення референдуму одночасно із черговими виборами. Кілька пропозицій пов'язані з рівним доступом усіх учасників політичного процесу до обговорення питань, які виносяться на референдум.

Чинний закон "Про всеукраїнський референдум", що дозволяє змінювати Конституцію в обхід парламенту і Конституційного суду, підготував народний депутат Дмитро Шпенов (Партія регіонів). Прийняття документа у Верховній Раді супроводжувалося скандалом - депутати опозиції заявили про порушення процедури його розгляду.

Народний депутат Валерій Карпунцов "Удар" підтвердив, що підготовка нового закону перебуває на завершальній стадії.

Як відомо, Венеціанська комісія вважає, що закон про референдум несе загрозу стабільності в Україні. "Це, мабуть, один з наших найбільш критичних висновків. Оскільки дуже стурбувало те, що цей законопроект дає можливість вносити поправки до Конституції шляхом референдуму. Але, як Венеціанська комісія вже зазначала у 2000 р., згідно з Конституцією України, це зробити неможливо, минаючи Верховну Раду, яка повинна схвалювати всі поправки до Конституції конституційною більшістю", - зазначав секретар Венеціанської комісії Томас Маркерт.

Для стабільності країни, уточнив експерт, надзвичайно небезпечним є існування ймовірності, при якій фактично все може бути змінено шляхом референдуму.

Раніше голова Конституційної асамблеї Леонід Кравчук заявляв, що закон про референдум був прийнятий з порушенням Конституції України.