ua en ru

Новий проект КПК враховує практику Європейського суду з прав людини, - Портнов

Під час засідання Робочої групи з питань реформування кримінального судочинства за участю Президента, учасники обговорення проекту Кримінального процесуального кодексу (КПК) України відзначили його головні моменти та внесли свої пропозиції щодо подальшої роботи над документом, передає прес-служба Президента.
Радник Президента України, керівник головного управління з питань судоустрою Адміністрації Президента України Андрій Портнов серед головних досягнень нового проекту КПК назвав розв'язання застарілих проблем, що накопичилися за десятки років, та відповідність цього проекту європейським і світовим стандартам.
"Норми цього документа на кожній стадії кримінального провадження відповідають принципам, що існують у розвинутих країнах світу, та конкретизують їх зміст. Досить широко врахована практика Європейського суду з прав людини, особливо щодо права на захист та проведення негласних слідчих дій", - сказав Портнов.
Портнов зазначив, що цим проектом Кодексу чітко визначені терміни передачі повноважень здійснювати досудове слідство від органів прокуратури, пропонується повне скасування додаткового розслідування, що автоматично має привести до збільшення кількості виправдовувальних вироків, встановлено чіткий перелік негласних слідчих дій, а також порядок їх здійснення.
У свою чергу Голова Верховного суду України Василь Онопенко ключовим моментом формування нової законодавчої бази кримінального судочинства назвав обов'язковий захист інтересів людини. Окрім того, Онопенко також підкреслив: кримінальний процес неодмінно має бути змагальним. "Тільки змагальність може забезпечити встановлення істини у справі. У змагальному процесі об'єктивно підвищується роль і відповідальність суду, тільки він стає суб'єктом вирішення питання про винуватість чи невинуватість особи".. Особливу підтримку Онопенко висловив пропозиції запровадження нових видів запобіжних заходів, таких як: особисте зобов'язання підозрюваного чи обвинуваченого, звільнення під заставу та домашній арешт. "Взяття під варту має стати запобіжним заходом, який застосовується у виняткових випадках, коли інші варіанти неможливі", - підкреслив він.
Генеральний прокурор України Віктор Пшонка відзначив, що законопроектом вводиться поняття розумних строків ведення слідства, запроваджується спрощений порядок початку досудового впровадження з одночасним введенням єдиного реєстру досудових розслідувань. Окрім того, Пшонка наголосив, що за новим проектом КПК удосконалено систему захисту прав потерпілого, посилено судовий контроль за розслідуванням, значного розвитку набули процедури примирення та визнання вини.