ua en ru

Новою сторінкою в "довіднику" для кредиторів в Україні стає боротьба з ОЗУ, - Bloomberg

Новою сторінкою в "довіднику" для кредиторів в Україні стає боротьба з ОЗУ, - Bloomberg Кредитори зіткнулися з фактом збройного протистояння за активи

Іноземні кредитори зіткнулися з фактом збройного протистояння за активи. Про це йдеться у статті Bloomberg.

Зокрема, у матеріалі наголошується, що 1 липня у місті Хоростків була захоплена автобаза невідомими озброєними людьми. Боротьба за об'єкт, на якому розміщується сільськогосподарська техніка вартістю близько 2 млн доларів США, є новою главою багатомільярдної історії навколо одного з найбільших українських агрохолдингів "Мрія", що почалася в 2014 році, йдеться в статті.

За даними журналістів, на сьогоднішній день кредитори, які отримали контроль над компанією, хочуть, щоб сім'я Гут, що заснувала компанію і "організувала збройне захоплення", звільнила підприємство у відповідності з рішенням суду. Це подія – вкрай негативний сигнал для керівників міжнародних фондів, що посилює ризики інвестування в ринки, що формуються в Україні, йдеться в статті.

"Коли кредитори отримали контроль над компанією, вони не очікували чогось подібного", – зазначає Олександр Паращій, керівник аналітичного відділу інвестиційної компанії Concorde Capital. – "Швидше за все, раніше їм не доводилося стикатися з подібними ситуаціями".

Bloomberg нагадує, що "Мрія" була заснована в 1992 році.Тоді Іван і Клавдія Гути почали орендувати землі і купувати техніку в західному регіоні країни. "Мрія" стала однією з найбільших агрокомпаній в Україні, що вирощує пшеницю, ріпак, соняшник, ячмінь.

Власники продали частку компанії на IPO в 2008 році, отримавши від інвесторів 90 млн доларів. Пізніше вартість акцій "Мрії" виросла до 8,20 євро за акцію, майже в три рази перевищивши початкову вартість розміщення. Гути продали 650 млн доларів доларових облігацій протягом наступних двох років та отримали кредити від Міжнародної Фінансової Корпорації, що входить до складу Світового Банку і Європейського Банку Реконструкції і Розвитку, зазначили автори статті. Це, на їхню думку, був піковий період.

Також підкреслюється, що в кінці 2014 року, в період економічної кризи, "Мрія" оголосила дефолт за зобов'язаннями. За словами кредиторів, бухгалтерські документи були сфабриковані.

"З'ясувалося, що показники, про які звітувало керівництво, були значно завищені, незважаючи на підтвердження міжнародними аудиторами", - сказав Джованні Сальветті (Giovanni Salvetti), глава Rothschild в колишніх республіках СРСР, який консультує кредиторів. Згідно з його інформацією, в той час як компанія під керівництвом Гут заявила прибуток до сплати податків, відсотків, зносу і амортизації в розмірі 230 млн доларів, реальний показник був 60-70 млн доларів.

Представник Ernst & Young в Києві – компанії, яка проводила аудит рахунків "Мрії" до того, як компанія перейшла під контроль кредиторів – відмовилися від коментарів журналістам.

Відзначимо, на сьогоднішній день колишній власник "Мрії" Іван Гута знаходиться в розшуку Інтерполом. Глава Національного банку України (НБУ) Валерія Гонтарєва заявляла, що вітає реструктуризацію боргів агрохолдингу "Мрія". Крім того, як повідомляли ЗМІ, колишні власники агрохолдингу "Мрія" "розвели" інвесторів на мільярд доларів.