ua en ru

Новини України 30 вересня – 2 жовтня: старт судової реформи і перенесення траншу від ЄС

Новини України 30 вересня – 2 жовтня: старт судової реформи і перенесення траншу від ЄС Фото: судова реформа набула чинності 30 вересня

Найголовніше за п'ятницю і вихідні

Новини України та світу за 30 вересня – 2 жовтня: в Україні вступила в силу судова реформа, Євросоюз переніс третій транш фіндопомоги Україні в розмірі 600 млн євро на 2017 рік, в ОБСЄ заявили про невиконання угоди про відвід озброєнь на Донбасі, РФ передала докази державної зради понад 200 кримських прокурорів і відмовляється брати участь у міжнародній групі з розслідування катастрофи МН17, а на Донеччині тривають спроби виконати рамкову угоду про розведення сторін

Старт судової реформи

З 30 вересня в Україні вступив в силу судова реформа (чому й треба було в поспіху і не дуже красиво звільняти суддів на позачерговому засіданні Ради 29 вересня). Отже, що це означає. Тепер Верховна Рада може тільки висловити недовіру і тільки генеральному прокурору. Заарештовувати, затримувати або звільняти суддів Конституційного суду буде Конституційний суд. Всіх інших суддів заарештовувати, затримувати і звільняти буде Вища рада правосуддя. Цього органу в Україні поки немає, але в нього Порошенко пропонує перетворити Вища рада юстиції. Крім того, закон передбачає перехід до триланкової судової системи і створення нового Верховного Суду. А ще з переліку функцій прокуратури вилучено ряд не властивих їй функцій.Коротше кажучи, всі ці зміни спрямовані на покращення функціонування судової системи України і переформатування її під європейські стандарти.

Євросоюз переніс виділення траншу на 2017 році

Схоже в Євросоюзі подумали, що грошей у нас вже вистачає – мільярд доларів від МВФ отримали мільярд доларів від США теж, перенесли виділення третього траншу на 2017 рік. Хоча насправді причина перенесення озвучена не була. "У нас перенесений третій транш на 600 млн євро макрофінансової допомоги. Ми сподіваємося залучити його на початку наступного року", - сказав заступник міністра фінансів Юрій Буца.

Невиконання угоди про відвід озброєнь

Олександр Хуг вважає, що на ділянках відведення військ залишаються озброєння. Ну, і з цього випливає, що умови рамкової угоди про відвід озброєння не виконані. Такі виводь Хугсделал грунтуючись на тому факті, що спостерігачам ОБСЄ 16 разів відмовили в доступі до трьох ділянок, з яких повинні відвести озброєння.

РФ передала докази державної зради кримських прокурорів

Юрій Луценко розповів про те, що Генпрокуратура РФ передала Україні матеріали, підтверджують держзраду 229 кримських прокурорів. У відповідному листі йдеться про те, що в березні 2014 року екс-президент Віктор Янукович підписав указ" про вихід з громадянства України 590 прокурорів.

Росія відмовляється брати участь в розслідуванні катастрофи МН17

Росія не тільки не згодна з результатами розслідування катастрофи Боїнга над Донбасом, але і відмовляється брати участь у міжнародній групі, яка цим займається розслідуванням. Російські влади не відповіла ні на один запит, яких було близько 10, які відправляв особисто прокурор Нідерландів. але це ще не все. "Принести вибачення за що?" - запитав глава Мзс РФ Сергій Лавров, відповівши таким чином на пропозицію принести вибачення у зв'язку з оприлюдненою інформацією комісією.

Розведення сторін на Донбасі

Згідно з рамковою угодою про розведення сторін, яке було досягнуто в рамках переговорів контактної групи в Мінську, відвід важкого озброєння від лінії розмежування має відбутися на трьох ділянках Луганській області - в населених пунктах Золоте, Петровське та Станиця Луганська. Так, 1 жовтня розведення сил здійснили в Золотому. Сторони відійшли на один квадратний кілометр лінії фронту. Проте повідомляється, що через кілька хвилин бойовики відкрили вогонь з гранатометів недалеко Новоолександрівки. А ось з Станицой Луганської складніше – бойовики не хочуть покидати цей район з-за облаштованих там опорних пунктів. Крім того, і там, і в Петровському бойовики продовжують вести обстріл.

Читайте також: авторські матеріали про те, як парламент звільняв суддів Майдану, а також про те, чому судова реформа ризикує провалиться.