ua en ru

Новини України за 29 березня: відставка Шокіна і нова коаліція

Новини України за 29 березня: відставка Шокіна і нова коаліція Фото: Рада відправила у отсавку Шокіна

Найголовніше за вівторок

Новини України та світу за 29 березня: Рада відправила Шокіна у відставку, з ГПУ звільнили Давида Сакварелідзе, Батьківщина вимагає ухвалення 18 законів в обмін на входження в коаліцію, у Єгипті був захоплений пасажирський літак, Савченко не будуть обмінювати на засуджених у США росіян, а вбивство адвоката Грабовського не єдине в цьому ділі.

Відставки в ГПУ

Парламент відправив у відставку генерального прокурора Віктора Шокіна. Заяву на звільнення написав він сам, правда на голосування в Раду не прийшов. Про те, що в парламенті підтримають відставку Шокіна, говорили ще в понеділок, голови великих фракцій висловлювали готовність звільнити генпрокурора. Але це не єдине звільнення в ГПУ за вчорашній день. Ще до голосування за відставку Шокіна, з органів прокуратури був звільнений його заступник Давид Сакварелідзе. Повідомляється, що причиною стало порушення правил прокурорської етики – суміщення посади заступника генпрокурора і прокурора Одеської області. Сам Сакварелідзе заявив, що після звільнення продовжить свою діяльність в Україні.

Новини України за 29 березня: відставка Шокіна і нова коаліція

Фото: Рада відправила Шокіна у відставку

Нова коаліція

Як раніше заявляв Ляшко, нова коаліція буде створена трьома парламентськими фракціями – БПП, Народний фронт і Батьківщина. Вчора в БПП розповіли про те, що Батьківщина підтримає коаліцію в обмін на ухвалення 18 законів, серед яких продовження мораторію на продаж землі до 2020 року і особливу оподаткування сільгоспвиробників. За словами нардепа з БПП, фракція обіцяє прийняти відповідні закони після формування коаліції. Тимошенко, у свою чергу, не хоче входити в парламентську більшість авансом і вимагає прийняти їх зараз. Поки що, БПП, НФ і Батьківщина домовилися тільки про створення робочої групи по підготовці цих законопроектів. Крім того, в НФ не виключають варіант формування нової коаліції БПП+НФ+позафракційні депутати.

Новини України за 29 березня: відставка Шокіна і нова коаліція

Фото: у нову коаліцію можуть увійти БПП, НФ і Батьківщина

Захоплення літака в Єгипті

Вчора в Єгипті викрали пасажирський літак, який летів з Олександрії в Каїр. Повідомлялося, що повітряне судно захопив невідомий, а пілотові показав, що на ньому пояс смертника. Загарбник вимагав змінити курс і летіти в Туреччину, однак на цей переліт не вистачило б палива, тому літак здійснив екстрену посадку на Кіпрі. Він звільнив всіх заручників, залишивши тільки чотирьох. Пізніше стало відомо, що той чоловік, якого вважали загарбником, виявився пасажиром. У той же час, цей викрадач вимагає звільнити всіх жінок з в'язниць Єгипту, а також надати йому політичний притулок. У підсумку, загарбника заарештували, але в цій історії ще багато чого незрозуміло. Влада Єгипту не вважають подію терористичним актом, кажуть, що у нього були на те особисті причини, правда, не уточнюють які.

Новини України за 29 березня: відставка Шокіна і нова коаліціяФото: у Єгипті викрали пасажирський літак

Обмін Савченко

Адвокат Савченко заявив, що Росія не буде змінювати Савченко на своїх ГРУшников згідно з мінськими угодами, так як не вважає себе стороною конфлікту, і, відповідно, на неї не поширюються. А пізніше з'явилася інформація про те, що українську льотчика можуть обміняти на росіян, засуджених у США. Щоправда у Вашингтоні цей варіант відразу відкинули. Там твердо заявили, що така можливість не розглядається.

Новини України за 29 березня: відставка Шокіна і нова коаліція

Фото: Савченко не будуть міняти на засуджених у США росіян

Вбивство адвоката ГРУшника не єдине в цьому ділі

Головний військовий прокурор Анатолій Матіос заявив про те, що вбивство Юрія Грабовського, який представляв у суді інтереси російського ГРУшника Александрова, не є єдиним у цій справі. Правда, в інтересах слідства на питання з цього приводу прокуратура не відповідає. Крім того, Матіос показав відео, на якому Грабовський зобов'язується припинити правову підтримку Александрова, так як "зрозумів свою помилку".

Новини України за 29 березня: відставка Шокіна і нова коаліція

Фото: вбивство адвоката Грабовського є не єдиним у цій справі

Читайте також: авторські матеріали про те, як сепаратисти наживаються на побутових проблемах донеччан, а також причини недоліків у роботі "Укрпошти".