ua en ru

Новини України за 17 серпня: вето на амністію і очна ставка Януковича з Порошенком

Новини України за 17 серпня: вето на амністію і очна ставка Януковича з Порошенком Фото: Порошенко ветував законопроект про амністію

Найголовніше за середу

Новини України та світу за 17 серпня: президент ветував поширення амністії на учасників АТО в 2016, Віктор Янукович вимагає від ГПУ провести очну ставку з Порошенком, Арсен Аваков запропонував удвічі скоротити кількість генералів у відомствах МВС, Олександр Турчинов допускає локальне наступ військ РФ на Донбасі, а Дональд Туск назвав нереальною версію РФ про провокації в Криму

Вето на амністію для учасників АТО

Петро Порошенко ветував закон про амністію, який в цьому році був поширений і на учасників АТО. Так, документ передбачав звільнення від відбування покарання у вигляді тримання на гауптвахті військовослужбовців, засуджених за злочини невеликої та середньої тяжкості, засуджених вперше за тяжкі злочини, якщо вони на день набрання чинності законом відбули не менше половини призначеного строку основного покарання. Проектом також пропонувалося оголосити амністію і поширити її дію насамперед на ті категорії засуджених, які найбільш незахищені та соціально вразливі. У той же час, згідно законопроекту, амністія не застосовується до осіб, що вчинили тяжкі злочини. Як повідомляється, документ повернуто з пропозиціями Порошенко.

Янукович вимагає очну ставку

Скандальний екс-президент Віктор Янукович знову дав про себе знати. Як повідомляють адвокати, він зажадав провести очну ставку з Порошенком. Також до цього процесу він хоче залучити інших посадових осіб, які викликані на допит в ГПУ по справі Майдану, серед яких Яценюк, Турчинов, Кличко і Парубій.

Аваков пропонує скоротити генералів

Арсен Аваков вирішив влаштувати чистку в силових відомствах. Каже, що дуже багато генералів, і треба їх трохи скоротити. Зокрема, він пропонує у Держприкордонслужбі з 74 залишити 14, Національної гвардії з 38 - 18, в ДСНС з 27 - 21, а в Нацполиции і МВС з 57 - 42. Загалом глава МВС планує скоротити кількість генеральських посад з 194 до 95. Відповідний проект він вже подав на розгляд Петру Порошенку.

Турчинов допускає локальне наступ військ РФ

Олександр Турчинов припустив локальне російський наступ військ на Донбасі. Також він вважає, що ситуація на сході України може розвиватися за двома сценаріями. Перший з них – військовий, а саме – повномасштабна війна. Другим глава РНБО називає гібридний сценарій, який, за його словами, "передбачає продовження бойових дій малої інтенсивності на Донбасі, що не виключає можливості локальних наступальных операцій російських регулярних і іррегулярних підрозділів, а також підривну діяльність на решті території України".

Туск про провокації в Криму

Дональд Туск поспілкувався з Петром Порошенком і заявив про те, що російська версія про провокації в Криму і "українських диверсантів" є неправдоподібною. Президент України, у свою чергу закликав Євросоюз посилити санкції проти РФ.

Читайте також: авторські матеріали про нові подробиці протистояння ГПУ і НАБУ, а також про те, що главу "Укрпошти" знову хочуть відправити у відставку.