ua en ru

Новини за 2-4 вересня: старт саміту G20 і звіт Луценка по Іловайську

Новини за 2-4 вересня: старт саміту G20 і звіт Луценка по Іловайську Фото: Юрій Луценко

Найголовніше за п'ятницю і вихідні

Новини України та світу за 2-4 вересня: у Китаї стартував дводенний саміт G20, Юрій Луценко відзвітував про розслідування Илловайской трагедії, ЄС виділить Україні 600 млн євро після реформи сфери енергетики, помер президент Узбекистану Іслам Карімов, за словами єврокомісара Україна отримає візову лібералізацію з ЄС в 2016 році, а Мінфін має намір скоротити число отримують стипендію

Саміт G20

Учора у Китаї стартував дводенний саміт G20. Лідери 20 держав-членів обговорять політику з метою досягнення глобальної економічної стабільності та сталого зростання; просування фінансового регулювання, яке б знижувало ризики і запобігало майбутні фінансові кризи; створення нової міжнародної фінансової архітектури.

Луценко відзвітував про розслідування Іловайської трагедії

У п'ятницю на засіданні парламентського комітету з нацбезпеки і оборони Юрій Луценко відзвітував про розслідування Іловайського котла. Так, за словами генрпокурора, головною причиною Іловайської трагедії стало пряме вторгнення російських військ в Україну. Крім того, серед причин події він назвалошибки військового керівництва, розпродаж військового майна з 2005 по 2014 роки та дезертирство. Експертиза встановила, що помилками військового керівництва були порушення встановленого порядку планування та проведення бойових дій по звільненню Іловайська, і невідповідність фактичних дій посадових осіб зазначених вимог і сформованій обстановці. Також Луценко заявив, що кордон України у серпні 2014 перетнули до 6 тисяч військових РФ, а саме масштабне вторгнення відбулося 24 серпня о 4 ранку. Він зазначив, що військові сили Росії під Іловайськом переважали над ЗСУ у 18 разів.

ЄС виділить Україні 600 млн євро після реформи сфери енергетики

Гроші за реформи дає не тільки МВФ. Ось віце-президент Єврокомісії з енергетичного союзу Марош Шевчович пообіцяв, що фінансові інституції ЄС виділить Україні 600 млн євро макрофінансової допомоги. Але не просто так, а після прийняття законів для реформи енергетичної сфери. Так, в ході його зустрічі зі спікером ВР Андрієм Парубієм, другий запевнив його, що відповідні документи будуть ухвалені парламентом в найближчі тижні.

Помер президент Узбекистану

Чутки смерті президента Узбекистану Іслама Карімова ходили не перший день, однак офіційне повідомлення уряд країни зробив у п'ятницю. Про госпіталізацію 78-річного лідера Узбекистану після інсульту стало відомо 28 серпня 2016 року. Через добу його дочка спростувала чутки про смерть і заявила, що Карімов перебуває в реанімації. Однак, інформація про смерть Карімова неодноразово з'являлася у ЗМІ. Похорон Карімова відбулися в суботу, 3 вересня.

Україна отримає візову лібералізацію з ЄС в 2016 році

Йоханнес Хан заявив, що безвізовий режим для України і Грузії буде схвалений Європарламентом і членами ЄС у цьому році. Хан вважає, що створення в кінці осені механізму припинення видачі віз з боку ЄС у разі виникнення проблем "має вирішити усі спірні питання". Крім того, відповідно до джерел Радіо Свобода, лібералізація візового режиму буде схвалена в жовтні або листопаді.

Мінфін має намір скоротити число одержують стипендію

Мінфін хоче скоротити число одержують стипендію студентів. За словами Олександра Данилюка, зараз 70% академічні стипендії, соціальних стипендіях - 6%. "Треба відходити від зрівнялівки, потрібно платити академічні стипендії меншій кількості студентів, але вони повинні бути вище",- сказав Данилюк.

Читайте також: авторські матеріали про те, що в Україні закриваються шахти, про те, що політичні сили витратять гроші держбюджету, а також про те, що оператори зв'язку готуються підняти тарифи.