ua en ru

Новіков: шансів на звільнення Карпюка і Клыха додалося

Новіков: шансів на звільнення Карпюка і Клыха додалося Фото: Микола Карпюк та Станіслав Клых

Апеляція на вироки Карпюку і Клыху може бути розглянуто вже в липні-серпні цього року

Після звільнення Надії Савченко шансів на звільнення Миколу Карпюка і Станіслава Клыха стало більше. Про це повідомив адвокат підзахисних Ілля Новіков в ефірі "5 каналу".

"Щодо того, що буде далі - до вчорашнього дня я б відповів більш песимістично. Тому що до вчорашнього дня це все було в теорії. А вчора (25 травня) ми дуже показово побачили на прикладі Надії Савченко як 22 роки позбавлення волі, написані на папері, перетворюються в ніщо. В один момент", - пояснив захисник.


Він зазначив, що Петро Порошенко, а також Міністерство закордонних справ вже публічно заявили про підтримку українських заручників. Це, на думку Новікова, повинно прискорити вирішення справи.

"Я думаю, що в перспективі якогось великого обміну (або не великого, а штучного - як з Надією), шанси звільнити Миколу і Стаса - вони є, вони не нульові", - підкреслив Новіков.

Крім цього, додав юрист, апеляція на вироки Карпюку і Кліху може бути розглянуто вже в липні-серпні цього року.

"До апеляції вони повинні перебувати в СІЗО міста Грозний. Апеляція, за нашими підрахунками, повинна бути розглянута в липні-серпні цього року. Після цього їх можуть відправити куди завгодно, але фактично вибір цих варіантів обмежує те, що в обох вироках фігурує перебування у в'язниці, а колонії, в яких є окремі приміщення для виконання покарань у вигляді перебування у в'язниці - їх не так багато і нам буде простіше підтримувати з ними контакт", - заявив Новіков.


За його словами, в найближчі тижні з російських в'язниць можуть бути звільнені українські політв'язні Юрій Солошенко і Геннадій Афанасьєв.

"Судячи з усього, цей обмін відбудеться найближчим часом. Це - Юрій Солошенко, який стара, хвора людина. І це - Геннадій Афанасьєв, який хоч і молодший, але теж сильно хворіє. З урахуванням гуманітарних міркувань,
є інформація про те, що їх звільнення можливе в найближчі тижні", - сказав Новіков.

Нагадаємо, що 26 травня Верховний суд Чечні засудив Миколу Карпюка до 22,5 років ув'ув'язнення в колонії суворого режиму, а Станіслава Кліха – до 20 років. Український МЗС, в свою чергу, засудило цей вирок.