ua en ru

У ГПУ заявили, що Новіков знаходився неподалік від місця нападу на Гандзюк

У ГПУ заявили, що Новіков знаходився неподалік від місця нападу на Гандзюк Фото: Микола Новіков (facebook.com/tsvibak)

При цьому в ГПУ повідомили, що Новіков злочину не вчиняв

Прокуратура Херсонської області закрила справу щодо Миколи Новікова, підозрюваного в нападі на в. о. керуючого справами виконкому Херсонської міськради, радника мера Херсона, активістку Катерину Гандзюк, через відсутність складу злочину. Про це повідомив в Facebook речник Генеральної прокуратури України Андрій Лисенко.

"У зв’язку із додатковими показами, отриманими від підозрюваного гр.Новікова, які він раніше скривав від слідства, була встановлена його непричетність до скоєння злочину по відношенню до К.Гандзюк. Це стало підставою для того, щоб, прокуратурою Херсонської області було закрито кримінальне провадження відносно гр.Новікова за відсутністю в його діях складу злочину", - написав Лисенко.

За його словами, попередні свідчення Новікова про місце його перебування на морському узбережжі в момент скоєння нападу на Гандзюк слідством і ним особисто спростовані. Зокрема, в ході слідства встановлено і новими показаннями Новікова підтверджено, що він дійсно знаходився недалеко від місця злочину, але злочин не вчиняв.

При цьому відзначимо, що сам Новіков сказав в інтерв'ю журналісту газети "День" Івану Антипенко, що слідчі його змусили підписати "папірець" про те, що 31 липня вранці він проходив повз місця злочину.

"Я не знаю, з яких міркувань він (полковник поліції, - ред.) вирішив, що це я. ... тому що резонансна справа, і він вирішив все на мене спихнути. На мене почали тиснути, і я підписав один документ, який я не повинен був підписувати", - сказав Новіков.

"Мені довелося це зробити (підписати нові свідчення, - ред.), я хвилювався за своїх рідних. Але насправді мене там не було", - сказав Новіков.

За словами Новікова, текст показання він не писав.

Це Микола Новіков. Його 19 діб незаконно утримували в херсонському сізо за підозрою у замаху на вбивство Катерина Гандзюк. Сьогодні його відпустили. Поліція визнала непричетність Новікова до цієї справи. У херсонській поліції навіть вибачились. Але перед тим пропонували йому підписати документ, де Новіков мав визнати, що був біля будинку Гандзюк у день замаху. Класний метод, реформа і все таке. Просто взяли ліву людину. Думали, що все затихне. Микола передає вітання Антон Геращенко і не розуміє, чому він назвав його винним без суду. До речі, пане Антон, вибачення будуть? Микола Новіков також просить подякувати усім журналістам і активістам, які вірили в його не причетність до цієї справи, які вели і ведуть своє розслідування і створюють великий резонанс.

Опубліковано Ivan Antypenko Середа, 22 серпня 2018 р.

Нагадаємо, 31 липня вранці в Херсоні невідомий облив концентрованою сірчаною кислотою Гандзюк біля її будинку. Постраждалу з опіками доставили в місцеву лікарню, але незабаром перевели в Київський опіковий центр. Спочатку кваліфікація у кримінальному провадженні була "хуліганство", потім прокуратура перекваліфікувала як заподіяння тяжких тілесних ушкоджень, а після підтвердження того, що Гандзюк облили концентрованою сірчаною кислотою, кваліфікація була змінена на "замах на вбивство з особливою жорстокістю".

3 серпня Генеральний прокурор України Юрій Луценко передав слідство по справі нападу на активістку Катерину Гандзюк в центральний апарат Служби безпеки. У той же день стало відомо про затримання підозрюваного жителя Херсона, Миколу Новікова.

6 серпня Херсонський міський суд обрав Новікову запобіжний захід у вигляді утримання під вартою. 7 серпня у поліції повідомили, що у справі про замах на вбивство Гандзюк є ще один підозрюваний.

17 серпня повідомлялося, що поліція затримала двох осіб, які підозрюються в організації і співучасті в замаху на вбивство громадянської активістки Катерини Гандзюк.

19 серпня в результаті проведення спецоперації поліцейські затримали ще трьох громадян, підозрюваних в організації та співучасті у вчиненні замаху, таким чином всього по даній справі затримано п'ять осіб. Новіков 22 серпня був звільнений з-під варти, з нього зняті підозри.