ua en ru

Нова редакція закону про держзакупівлі на передбачає втілення їх прозорого механізму, - профільна асоціація

Нова редакція закону «Про здійснення державних закупівель», опублікованого на сайті МЕРТ, не передбачає втілення в Україні ефективного механізму контролю за держзакупівлями. Про це сказано в релізі Асоціації «Біржові та електронні майданчики».

Нова редакція закону «Про здійснення державних закупівель», опублікована на сайті МЕРТ, не передбачає втілення в Україні ефективного механізму контролю за держзакупівлями. Про це сказано в релізі Асоціації «Біржові та електронні майданчики».

«Для того щоб усвідомити тіньову гру нового уряду, потрібно зрозуміти, які зміни передбачаються у новому законопроекті. Автори вказаного документу особливий наголос роблять на тому, що зобов'язали до звітності державні та комунальні підприємства, які були виведені з під дії закону «Про здійснення державних закупівель» ще в 2012 р. урядом Миколи Азарова... Але запропонована норма дозволяє здійснювати, так названий, контроль вже після укладання угод, а не під час вибору найкращої пропозиції від потенційних постачальників. Тобто, за великим рахунком, керівники вказаних підприємств будуть визначати постачальника на власні побажання та на власний розсуд, а вже потім інформувати про це суспільство», - сказано в релізі.

«Чи буде такий контроль ефективним? Звичайно - ні. Контроль за закупівлями буде максимально ефективним лише у тому випадку, коли його будуть здійснювати контролюючі органи та громадські організації на кожному етапі від оголошення тендеру до укладання договору. Лише можливість такого доступного, оперативного та публічного контролю дозволить зупинити розкрадання державних та місцевих коштів», - підкреслюється в повідомленні Асоціації.

В релізі також наголошується, що сумнівним, залишається той факт, що уряд Арсенія Яценюка виключає із законопроекту саме той метод проведення закупівель, який дозволяє проводити вказаний контроль, - електронний реверсивний аукціон.

«Тобто вже зараз ми чітко бачимо, що якщо попередній уряд Азарова хоч і саботував протягом 1,5 року, але ініціював зміни у порядок проведення держзакупівель, то теперішні посадовці Міністерства економічного розвитку та торгівлі під керівництвом Павла Шеремети відкрито відмовляються від впровадження прозорого та передового інструменту використання державних коштів», - сказав директор Асоціації Олег Падалка.

Наголошується, що в таких розвинених країнах як Швеція, Великобританія, Німеччина, Австрія та багато інших, а також провідних комерційних підприємствах таких як компанії групи СКМ, групи "Приват", корпорація "Microsoft" і т.д. процедура електронних закупівель знайшла своє ефективне застосування.

«Наприклад всесвітньовідомій компанії General Electric вдалося зекономити 20% коштів на процедурі закупівель», - пояснюється в релізі.

«Також у вказаному законопроекті не передбачено проведення закупівель визначених категорій товарів на товарних біржах. Асоціація «Біржові та електронні майданчики» нагадує, що ідею запровадження державних закупівель на товарних біржах однорідних та взаємозамінюючих товарів (зернові, метал, вугілля, пально-мастильні матеріали тощо) пропонував ще Петро Порошенко. Досвід розвинених країн світу нарешті має переконати українських чиновників у тому, що біржова торгівля є дійсно прозорим та ефективним механізмом ціноутворення щодо управління бюджетними коштами при здійсненні державних закупівель», - підкреслюється в повідомленні Асоціації.

«Невже гасла про прозорість використання бюджетних коштів, які проголошували нинішні представники уряду, перетворяться в звичайний популізм та само-піар? Невже й надалі, та при новій владі, державний бюджет втрачатиме кошти через відсутність прозорих механізмів управління країною? Український народ боровся й буде боротись за впровадження якісних і нових методів державного управління, а не просто за зміну облич в державних органах влади. Асоціація «Біржові та електронні майданчики» глибоко стурбована такими законодавчими новаціями та пропонує внести зміни, якими визначалися б регуляторні механізми проведення торгів за допомогою електронних торгових майданчиків. В умовах тотальної економії коштів, проголошеної новим урядом, відмова від сучасного та економного способу проведення державних закупівель виглядає дуже сумнівно», - сказано в релізі.

«Залишається лише сподіватись, що даний законопроект є лише «робочим матеріалом», а Міністерство економічного розвитку та торгівлі надалі вже буде залучати експертів у сфері закупівель та представників бізнесу, а можливо навіть наважиться на реалізацію деяких пілотних проектів з метою побудови ефективної системи державних закупівель, а отже і розумного витрачання бюджетних коштів», - резюмується в повідомленні Асоціації «Біржові та електронні майданчики».