ua en ru

Норвегія планує побудувати перший у світі підводний тунель для судів

Норвегія планує побудувати перший у світі підводний тунель для судів Фото: Норвегія планує побудувати перший у світі підводний тунель

Довжина тунелю через норвезький півострів Стад складе 1,7 км

Норвегія оголосила про плани по створенню першого в світі підводного тунелю для кораблів. Про це повідомляє CNN.

Як наголошується, тунель позбавить суда від необхідності обходити півострів Стад, прибережні води якого ще з часів вікінгів через сильні вітри у цьому районі користуються дурною славою у моряків.

"Уряд зараз забезпечує більш безпечний і більш надійний шлях по найнебезпечнішим водам уздовж берегів Норвегії", - йдеться в повідомленні.

Проте тунель через півострів Стад є першим морським тунелем, який буде здатний пропускати вантажні і пасажирські судна водотоннажністю до 16 тисяч тонн, в тому числі і популярний у норвежців експрес Берген-Кіркенес.

Повідомляється, що тунель буде призначений для проходу пасажирських суден. Передбачається, що для суден, довжина яких менше 70 метрів, прохід по тунелю буде безкоштовним.

Нагадаємо, Верховна Рада України підтримала за основу і в цілому законопроект № 0127 "Про ратифікацію Угоди між Кабінетом міністрів України та Урядом Королівства Норвегія про технічне та фінансове співробітництво".