ua en ru

Нобелівська премія 2017: оголошено всіх лауреатів

Нобелівська премія 2017: оголошено всіх лауреатів Фото: Нобелівська премія (facebook.com/nobelprize)

Нобелівська премія 2017 традиційно вручається в жовтні. Про всіх лауреатів цього року та їх досягнення - в матеріалі РБК-Україна.

9 жовтня було визначено всіх переможців Нобелівської премії 2017. Щорічно одна з найпрестижніших міжнародних нагород вручається в декількох областях: фізика, хімія, медицина, література, економіка, а також Нобелівська премія миру. Церемонія нагородження лауреатів відбудеться 10 грудня, але імена переможців, і за які досягнення вони отримали визнання, відомі вже зараз.

Нобелівська премія 2017 з медицини

2 жовтня на засіданні Нобелівського комітету були названі імена відразу трьох вчених (Майкл Янг, Джеффрі Хол і Майкл Росбаш), які стали лауреатами Нобелівської премії в області фізіології та медицини.

лауреати Нобелівської премії 2017 з медицини

Фото: лауреати Нобелівської премії 2017 з медицини (twitter.com/ NobelPrize)

Вони отримали нагороду за дослідження, яке показало зв'язок між добовим фізіологічним ритмом людини та її здоров'ям. Вчені відкрили молекулярні механізми, так званий клітинний годинник, які визначають циркадний ритм людини. Даний ритм контролює обмін речовин, температуру тіла, сон, гормональний фон.

Науковці вивчали мух дрозофіл. За допомогою особин з порушеним режимом життєдіяльності вдалося виділити гени, що відповідають за координацію циклів сну і неспання. Ці гени на молекулярному рівні управляють білками (вночі вони накопичуються, а вдень розпадаються). Коливання концентрації білкових компонентів в клітці схожі з маятником, і такий механізм спостерігається не тільки у мух, а й у всіх живих істот. Цікавий факт, що дані дослідження вчені проводили ще в 70-х роках.

циркадні ритми людини

Фото: циркадні ритми людини (twitter.com/ NobelPrize)

Нобелівська премія 2017 з фізики

Володарів Нобелівської премії в галузі фізики назвали 3 жовтня. Ними стали американці Кіп Торн, Райнер Вайсс і Беррі Берріш. Вчені були удостоєні нагороди за внесок в проект детектора LIGO (лазерно-інтерферометрична гравітаційно-хвильова обсерваторія) завдяки роботі якого, в минулому році були виявлені гравітаційні хвилі.

Відео: звук злиття двох чорних дір (YouYube / caltech)

Робота над проектом LIGO тривала 40 років, а в лютому 2016 року вчені колаборації aLIGO оголосили, що їм вдалося зафіксувати сигнал гравітаційних хвиль, які утворилися після злиття двох чорних дір масою 29 і 36 Сонць. За словами дослідників, відкриття гравітаційних хвиль може стати новою ерою в астрономії. Представники Нобелівського комітету при оголошенні лауреатів в галузі фізики відзначили: "Відкриваються нові, досі незвідані світи, багатство відкриттів чекає тих, кому вдасться зловити хвилі".

Нобелівська премія 2017 з хімії

Нобелівською премією в галузі хімії 4 жовтня нагородили вчених, які брали участь в проектуванні і синтезі молекулярних машин. Лауреатами стали Жак Дюбоше, Йоахім Франк і Річард Хендерсон.

Їх досягнення - каріоелектронна мікроскопія високої роздільної здатності, яка дозволяє визначити структуру біомолекул. На даний момент цей метод є основним у вивченні клітинних особливостей. За допомогою каріоелектронного мікроскопа можна спостерігати за живими молекулами і вивчати тривимірну структуру білка.

Метод каріоелектронної мікроскопії дозволив визначити структуру поверхні вірусу Зіка, а також білків, які контролюють циркадні ритми людини.

об'єкти, які вивчені за допомогою каріоелектронной мікроскопії

Фото: об'єкти, які вивчені за допомогою каріоелектронной мікроскопії a) білковий комплекс, керуючий циркадних ритмів, b) білок-рецептор, завдяки якому наші вуха чують, c) вірус Зика (twitter.com/ NobelPrize)

Нобелівська премія 2017 з літератури

5 жовтня назвали володаря Нобелівської премії в галузі літератури. Ним став британський письменник з японським корінням - Кадзуо Ісігуро. Серед найвідоміших творів Ісігуро: "Там, де в серпанку пагорби" (1983р.); "Залишок дня" (1989р.) - роман, за яким було знято однойменний фільм з Ентоні Хопкінсом і Еммою Томпсон в головних ролях (фільм номінований на 8 Оскарів, а книга удостоєна Букерівської премії); роман-антиутопія "Не відпускай мене" (2005р.), який також був екранізований в 2011 році; "Похований велетень" (2015р.).

Кадзуо Ісігуро вручили Нобелівську премію з літератури з таким формулюванням: "за те, що в романах великої емоційної сили розкрив безодню, що таїться під нашим ілюзорним почуттям зв'язку зі світом".

лауреат Нобелівської премії 2017 з літератури Кадзуо Ісігуро

Фото: лауреат Нобелівської премії 2017 з літератури Кадзуо Ісігуро (twitter.com/ NobelPrize)

Нобелівська премія миру 2017

Цього року Нобелівської премії миру була удостоєна ICAN, міжнародна кампанія за знищення ядерної зброї (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons). Ця співдружність неурядових організацій більш ніж зі 100 країн була створена в 2007 році. На думку представників Нобелівського комітету, діяльність ICAN грає велику роль в прагненні домогтися заборони застосування ядерної зброї.

Серед номінантів на Нобелівську премію миру 2017 було понад 300 кандидатів. Визнання ICAN лауреатом стало ще одним нагадуванням про загрозу ядерної зброї для людства в наші дні, коли окремі країни намагаються його модернізувати і проводять небезпечні випробування.

лауреат Нобелівської премії миру 2017Фото: лауреат Нобелівської премії миру 2017 (twitter.com/ NobelPrize)

Нобелівська премія 2017 з економіки

Ім'я лауреата Нобелівської премії 2017 в області економічних наук стало відомо 9 жовтня. Премію з формулюванням "за внесок в поведінкову економіку" отримав 72-х річний американський економіст Річард Талер.

Талер відомий як автор теорії "керованого вибору" (підштовхування), в основі якої дослідження впливу психологічних факторів на поведінку людей в певних економічних ситуаціях, коли людина веде себе трохи інакше, ніж передбачає класична економічна теорія, що має на увазі раціональність.

Працював з Нобелівським лауреатом, основоположником психологічної економічної теорії, Деніелем Канеманом.

лауреат Нобелівської премії 2017 з економіки Річард Талер

Фото: лауреат Нобелівської премії 2017 з економіки Річард Талер (twitter.com/ NobelPrize)

Відомі твори Талера: "Квазіраціональна економічна теорія" (1991р.), "Прокляття переможців: парадокси і аномалії економічного життя" (1991р.), "Підштовхування: поліпшення рішень з приводу здоров'я, багатства і щастя" (2008р.) та інші.