ua en ru

Нобелівська премія-2013 із хімії дісталася американським вченим

Лауреатами Нобелівської премії з хімії за 2013 р. стали Мартін Карплюс, Майкл Левітт і Арі Воршел. Премія присуджена за "розробку багаторівневих моделей для вивчення комплексних хімічних систем".

Лауреатами Нобелівської премії з хімії за 2013 р. стали Мартін Карплюс, Майкл Левітт і Арі Воршел. Про це йдеться в поширеній сьогодні заяві Нобелівського комітету. Премія присуджена за "розробку багаторівневих моделей для вивчення комплексних хімічних систем".

Всі троє лауреатів мають подвійне громадянство: Карплюс - громадянин США і Австрії, Левітт - громадянин США і Великої Британії, Воршел - громадянин США та Ізраїлю.

Раніше вчені використовували для створення моделей молекул пластикові кульки і палички. Сьогодні ж все це робиться на комп'ютері. У 1970-х рр. трійця вчених заклала основи для створення потужних програм, які дозволяють зрозуміти і передбачити хімічні процеси. Хімічні реакції відбуваються із блискавичною швидкістю, а за допомогою методів лауреатів за 2013 р. простежити і відтворити процеси стало простіше. Ці відкриття дозволили з'єднати класичну фундаментальну фізику Ньютона із квантовою фізикою у процесі досліджень.

У цьому році одним з головних претендентів на Нобелівську премію вважався російський хімік Валерій Фокін і двоє інших співавторів відкриття в області клік-хімії. Такий прогноз зробило агентство Thomson Reuters, ґрунтуючись на індексі цитування авторів.

Торік володарями Нобелівської премії із хімії стали американські вчені Роберт Лефковіц і Брайан Кобілка. Вони отримали нагороду за вивчення рецепторів, сполучених із G-білком. Їх робота дозволить винайти нові ліки. Дослідникам вдалося детально описати механіку почуттів.

За словами Лефковіца, досліджувані ним рецептори є "воротами до клітини", вони дозволяють людині реагувати на гаряче і холодне, регулюють емоції. Вони беруть участь у регулюванні всіх фізіологічних процесів в організмі. Необхідно керувати обміном речовин в організмі, а тому важливо знати властивості рецепторів, щоб лікувати людей.

Нобелівська премія вручається з 1901 р. за видатні наукові дослідження, революційні винаходи або великий внесок у культуру або розвиток суспільства. Золота медаль і грошовий приз вручаються за шістьма напрямками: фізика, хімія, фізіологія і медицина, література, економіка і сприяння у встановленні миру в усьому світі.

Розмір грошової винагороди у 2013 р. становить 8 млн шведських крон (1,2 млн дол. США), а не 10 млн крон, як до 2011 р. включно. Влітку 2012 р. рада директорів Фонду Нобеля прийняла рішення урізати грошову винагороду на 20% у зв'язку з необхідністю "збереження капіталу фонду в довгостроковій перспективі". Всі премії вручаються у Стокгольмі, за винятком премії миру, церемонія вручення якої проходить в Осло.

На сьогоднішній день відомі лауреати у двох дисциплінах - фізіології/медицині та фізики. Премії із фізіології/медицини за 2013 р. спільно отримали американські вчені Джеймс Ротман і Ренді Шекман і німець Томас Зюдоф. Нагорода присуджена за відкриття механізму, що регулює внутрішньоклітинний транспорт поживних речовин.

Напередодні, у другий день "нобелівського тижня", оголосили лауреата із фізики. Ними стали британський вчений Пітер Хіггс, який передбачив існування бозона, що отримав його ім'я, і бельгієць Франсуа Енглер.