ua en ru

НКЦПФР пообіцяла найближчим часом вирішити питання фондових бірж з російськими активами

НКЦПФР пообіцяла найближчим часом вирішити питання фондових бірж з російськими активами Фото: Значний пакет акцій українських фондових бірж належить російським компаніям

Суттєвим пакетом акцій окремих вітчизняних фондових бірж володіє компанія з Російської Федерації "Московська біржа ММВБ - РТС"

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) отримала інформацію щодо планів викупу частки московського акціонера в фондових біржах "ПФТС" та "Українська біржа" українськими компаніями. Відповідну інформацію повідомив прес-центр НКЦПФР.

"Не зважаючи на те, що фондова біржа - вкрай важливий елемент інфраструктури фондового ринку, жодна українська біржа не зосереджує на собі критичного обсягу ліквідності. Тому втрата ринком однієї біржі не є катастрофою. Ми знаходимося лише на початку шляху реформування ринку і створення єдиного центру ліквідності. Саме цим шляхом рухається європейський ринок. Ми прагнемо створити ефективну облікову та розрахункову інфраструктуру, аби в майбутньому український ринок зміг стати повноцінним елементом східноєвропейського ринку капіталу, отримавши всі можливі переваги від такої інтеграції," - повідомив Голова НКЦПФР Тимур Хромаєв.

Комісія отримала інформацію щодо планів купівлі частки "Московської біржі ММВБ - РТС" в фондовій біржі "ПФТС" компаніями "Фондова компанія "Фаворит" та "Інвестиційний Капітал Україна". Також потенційні покупці "Української біржі", а саме "Драгон Капітал" та "Універ Капітал", надіслали до регулятора інформацію щодо планів викупу долі "Московської біржі ММВБ - РТС".

Зазначимо, що Комісія планує ретельно вивчити надані дані і на зустрічі наступного тижня з зацікавленими сторонами обговорити питання термінів, а також розробити певний графік виконання вимог Закону України "Про ліцензування видів господарської діяльності".

Як відомо, суттєвим пакетом акцій зазначених вітчизняних фондових бірж володіє компанія з Російської Федерації "Московська біржа ММВБ - РТС". Зокрема, у статутному капіталі "ПФТС" частка Московської біржі становить 50 % +1 акція, а в капіталі "Української біржі" - пряма та опосередкована частка (через ПрАТ "Український біржовий холдинг") становить 43,084 %.

Нагадаємо, нещодавно НКЦПФР посилила вимоги до бенефіціарів профучасників ринку.