ua en ru

НКЦПФР підготувала проект стратегії активізації фондового ринку

Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) в п'ятницю, 12 вересня, представила проект стратегії розвитку фондового ринку на 2015-2017 роки. Про це повідомляє інформаційний проект FinMaidan.

Документ містить заходи, які, на думку регулятора, підвищать ефективність регулювання емітентів та розширять інструментарій фондового ринку. "Найважливішим завданням для нас залишається стимулювання припливу інвестицій в економіку України через інтеграцію фондового ринку у світові ринки капіталу", - зазначив голова НКЦПФР Дмитро Тевелєв.

Ряд пунктів стратегії прописали за ініціативою учасників фондового ринку. Наприклад, рада ПАРД-АФП запропонувала розвинути фондовий ринок протягом трьох років до рівня Frontier за класифікацією FTSE, потім - до Secondary Emerging, після чого - до Advanced Emerging Market. "Кожен проміжний крок вимагатиме серйозних реформ і буде давати інвесторам дуже чіткий сигнал, що Україна нарешті може розвиватися якісно, а не тільки збільшувати розмір зареєстрованих емісій цінних паперів", - говорить керуючий директор інвестиційної групи "Універ" Олексій Сухоруков.

Давно очікують учасники ринку і передачі платіжних функцій центрального депозитарію. Цю ідею вони просувають з початку депозитарної реформи в 2012-м

Втім, ряд норм стратегії комісія вже давно обіцяла реалізувати. "Регулятор майже на 90% виконав пункти попередньої стратегії, які від нього залежать. Але є положення, реалізація яких вимагає участі Мінфіну або податківців. Через події, що відбувалися в країні реалізувати їх не вдалося. Очевидно, що вони перейшли в нову стратегію і будуть реалізовані в найближчі роки", - вважає президент Професійної асоціації реєстраторів і депозитаріїв (ПАРД) Олексій Кий. До таких норм належить спрощення процедури валютного регулювання і переведення на загальну систему оподаткування операцій підприємств з цінними паперами.

Дмитро Тевелєв пообіцяв доопрацювати стратегію з урахуванням побажань учасників ринку. Вони вже є. Спірною є ідея продажу на біржі акцій компаній з держчасткою менше 25%. "Вся практика приватизації давно показала, що це неефективний механізм, він не дозволяє в підсумку ні державі отримати максимальну ціну, ні створити дійсно публічні компанії", - вважає Сухоруков.

Не згодні профучасники і з ідеєю консолідації біржової системи. Протистояння між біржами ПФТС та УБ триває давно, а переговори про об'єднання заходять в глухий кут. "Проблема не в кількості, а в якості бірж. Регулятор повинен сприяти конкуренції, допомагаючи бірж запускати нові інструменти і даючи учасникам можливість вибрати кращу майданчик, - каже Сухоруков. - Ринкових механізмів для консолідації існуючих бірж в найближчі роки не передбачається. Я навіть не виключаю, що може з'явитися ще одна біржа".