ua en ru

НКРСІ перенесла на місяць затвердження положення про надання послуг перенесення мобільних номерів

Нацкомісія, що здійснює держрегулювання у сфері зв'язку та інформатизації (НКРСІ), перенесла на місяць затвердження "Положення про надання послуг перенесення абонентського номера та користування персональним номером". Цей документ дозволяє впровадити послугу перенесення мобільних номерів при зміні оператора - Mobile Number Portability (MNP). Якщо раніше регулятор говорив про прийняття положення в січні, то тепер розраховує на його затвердження до 1 березня. Причиною цього стали пропозиції операторів мобільного та фіксованого зв'язку до документа, повідомляє "Комерсант-Україна".

У розробленому НКРСІ документі пропонувалося зробити послугу MNP достатньо комфортною для абонента. Передбачається, що вона буде безкоштовною, для її замовлення достатньо буде відправити безкоштовне SMS-повідомлення або заповнити заявку на сайті "приймає" оператора. Після цього переклад абонента повинен бути здійснений протягом доби з моменту реєстрації заяви.

Оператори називають документ НКРСІ недопрацьованим. "До нього багато зауважень, - говорить директор департаменту регуляторно-правового забезпечення "Київстару" Андрій Осадчук. - Положення не погоджене з багатьма пунктами телекомунікаційного законодавства та Господарського кодексу". Він, зокрема, звертає увагу на те, що звернення до "приймаючому" оператору не може бути приводом для розриву договору з діючим оператором. "Неясно, що робити із залишком коштів на рахунку абонента або заборгованістю контрактних абонентів, - додає директор з корпоративного управління і контролю "МТС-Україна" Олег Проживальський. - До того ж подача заявок про зміну оператора по SMS може призвести до того, що такі заявки буде відправляти не сам абонент, а хтось, що отримав доступ до його телефону".

Один з авторів законопроекту про MNP депутат Верховної ради минулого скликання (фракція Партії регіонів) Юрій Мороко вважає, що оператори намагаються відтягнути вступ в силу нових правил. "Ми дійсно вважаємо, що послуга MNP в Україні не потрібна, але раз вже її впроваджують, то нехай впроваджують законно", - заперечує Осадчук. Втім, раніше компаніям успішно вдавалося блокувати ініціативи держави в цьому напрямку, нагадує Мороко. Перший законопроект про MNP був поданий ще в 2006 році, його підтримала Верховна рада, але ветував Президент.

Впровадження послуги змусить операторів інвестувати в обладнання. Генеральний директор "Астеліту" (ТМ life :)) Олександр Баринов оцінював витрати тільки своєї компанії по впровадженню послуги в 2,5 млн дол. До того ж оператори будуть змушені платити адміністратору централізованої бази даних перенесених номерів. За їх оцінками, послугою скористаються до 10% абонентів, тобто не більше 5,6 млн власників SIM-карт. При очікуваному розмірі плати в 0,01 грн за дзвінок витрати трьох найбільших мобільних операторів складуть від 60 млн до 80 млн грн на рік. "Якщо оператори продовжать заважати впровадженню MNP, я не виключаю, що на них будуть скаржитися до судів і Антимонопольний комітет. Адже послуга впроваджується для того, щоб підвищити конкуренцію на ринку, і протистояння її впровадженню може бути розцінено як антиконкурентна змова", - відзначає Юрій Гончарук, генеральний директор компанії "Український мережевий інформаційний центр", яку учасники ринку вважають ймовірним адміністратором централізованої бази даних перенесених номерів.

Читайте також: НКРСІ пропонує зробити послугу зміни оператора зі збереженням номера безкоштовною для абонентів