ua en ru

НКРЗ вводить рівні ставки інтерконнекта

Нацкоміссія з питаннях регулювання зв'язку (НКРЗ) прийняла рішення, згідно якому всі оператори зв'язку можуть бути визнані монополістами на ринку доступу до власних мереж, пише "Комерсант Україна".

НКРЗзатвердила "Порядок аналізу ринків послуг пропуску трафіку і визначення операторів з суттєвою ринковою перевагою". Документ повторює рішення Антимонопольного комітету за 2009 рік, згідно якому всі оператори зв'язку визнаються монополістами на ринках доступу до власних мереж. У нацкоміссії відзначають, що послуги інтерконнекту різних операторів не є взаємозамінюючими, тому ринкова доля кожного гравця дорівнює 100%.
Визнання операторів гравцями з суттєвою ринковою долею дозволить НКРЗ затвердити рівні для всіх компаній ставки доступу до мереж, що вигідно великим операторам - "Київстару" і МТС. "Ми вважаємо ці норми сповна прийнятними, це створює рівні умови на ринку", - говорить директор з корпоративного управлінню і контролю "МТС-Україна" Олег Проживальський. Асиметричних ставок добивається "Астеліт", вимагаючи, аби великі оператори платили за доступ на його мережу більше. У травні компанії вдалося в суді довести, що прийняті ставки НКРЗ, що мають на увазі рівні розрахунки між операторами за ціною 0,36 грн за хвилину, не є обов'язковими для компанії. В результаті подальших переговорів з "Астелітом" "Київстар" погодився на асиметричні ставки розрахунків, але МТС відстоює свою позицію в апеляційному суді.
Асиметричні ставки потрібні "Астеліту" для компенсації низьких показників від основної діяльності, упевнений Проживальський. "Рік тому, коли ми і МТС понизили тарифи на дзвінки абонентам інших операторів, баланс платежів по інтерконнекту став на користь "Астеліта", - відзначає директор департаменту регуляторно-правового забезпечення "Київстару" Андрій Осадчук.- Тоді вони почали намагатися ще і підняти ставки доступу на свою мережу. Це чисто арифметичне збільшення EBITDA". Гендиректор "Астеліта" Олександр Барінов визнає, що високі тарифи на міжмережеві дзвінки дозволяють компанії стримувати баланс платежів в свою користь. За його словами, понизити тарифи заважають саме високі ставки інтерконнекту. "Ставки мають бути набагато нижче нинішніх 0,36 грн/хв і прагнути до нуля, тоді можна буде говорити про симетричні ставки", - говорить він. Барінов відмовився вказати долю надхожень від інтерконнекту в струкутре доходів "Астеліта", проте відзначив, що в середньому по ринку вона складає близько 30%. Згідно такої оцінки, при виручці компанії за 2010 рік у розмірі 2,69 млрд грн доходи від інтерконнекту склали б близько 800 млн грн. Підвищення ставки доступу до своєї мережі з 0,36 грн/хв до 0,4 грн/хв, як добивалася компанія в суперечці з "Київстаром" і МТС, дозволило б їй підвищити доходи від інтерконнекту майже на 90 млн грн на рік.
Документ, прийнятий НКРЗ, може не набрати чинності. Як відзначає заступник голови комітету ВР з питань транспорту і зв'язку Юрій Мороко, документ суперечить закону "Про телекомунікації", згідно якому оператором з істотною ринковою долею є компанія, що займає більше 25% всього ринку интерконнекта у фінансовому вираженні. За його словами, комітет, а також ряд операторів, включаючи "Астеліт" і Vega, готують звернення в Мін'юст з проханням не погоджувати вирішення НКРЗ. "На жаль, суперечності із законом дуже явні, і порядок швидше за все відкинуть", - визнає Олег Проживальський. Отримати коментарі в НКРЗ вчора не вдалося.