ua en ru

Микола Катеринчук домагається включення пункту про проведення виборів у Києві до "списку Фюле"

Лідер Європейської партії України, народний депутат, член парламентської фракції «Батьківщина» Микола Катеринчук домагається включення до «списку Фюле» пункту про проведення виборів у Києві. Про це він написав на своїй офіційній сторінці в соціальній мережі Facebook, повідомляє прес-служба партії.

«Київська влада спробувала зробити гарне обличчя при поганій грі. Нелегітимний Київрада виділила з бюджету міста майже 100 млн грн - на муніципальні надбавки. Очевидно, що головний мотив влади - це зовсім не турбота про бюджетників. Своїми діями влада однозначно дала зрозуміти і опозиції, і міським активістам, і киянам, що вибори в столиці не потрібні. Вона ще раз підтвердила, що може обходитися і без їхньої участі, самостійно і нескінченно продовжуючи керувати і правити містом. Для цього у неї є достатньо ресурсів. Влада готова нескінченно маніпулювати бюджетниками, залучаючи їх на свій бік як заручників ситуації і виправдовуючи ними свої беззаконні дії», - написав Катеринчук.

Він підкреслив, що влада все ж розуміє, що уникнути виборів їй не вдасться. «Враховуючи, як стрімко псуються стосунки з Росією, їй залишається тільки два шляхи - або шлях повного ізоляціонізму, або вікно в Європу. Але щоб місцеві ринки стали доступними, українській владі необхідно демонструвати хоч якийсь рівень демократії. Основною ж особливістю демократії є вибори. Тому рано чи пізно влада буде змушена піти на цей крок», - зазначив політик.

«Отже, виборів не уникнути. Тому Попову потрібно вести виборчу кампанію. Сьогоднішні події в черговий раз показали, що стрижень його кампанії - у масовому підкупі виборців. Тих 30% киян, які свого часу голосували за Черновецького. Тільки «космічний мер» вишукував гроші з тіньових структур свого бізнесу і купував на них голоси виборців. Нинішня ж влада діє нахабно і цинічно. Вона підкуповує громадян так званими соціальними програмами та ініціативами на кшталт «Соціальної картки киянина», програми «Турбота», муніципальних надбавок, дрібних ремонтів у дворах, установкою лавок тощо», - упевнений нардеп.

«До речі, хотілося б звернути увагу деяких журналістів, які скаржаться на велику кількість політичної реклами в Києві, - перш за все, придивіться до виборчої кампанії Попова. Просування цього ставленика влади здійснюється непомітно для широкої громадськості, а фінансується з кишені простих киян, за рахунок податків яких і формується столичний бюджет. Київрада практично підписав «чек» від імені міста, виділивши гроші на виборчу кампанію Попова. Більше того, заручниками цієї ситуації стали звичайні громадяни, які потребують соціальних дотацій з міського бюджету. Своїм рішенням Київрада цинічно перетворив цих людей у прихильників Попова», - особливо наголосив Катеринчук.

«Очевидно, що засідання Київради провели б, незважаючи на всі зусилля опозиції і активістів. Нинішня влада це довела на прикладі Верховної Ради. Якби навіть Київрада згорів, то засідання організували поза сесійної зали, засекречено, таємно. Як це було навесні на Банковій, коли опозиція блокувала роботу парламенту», - зазначив лідер Європейської партії України.

«На жаль, під стінами Київради нічого не вирішити. Залишається тільки один шлях - міжнародний тиск. Я використовую всі можливі ресурси для того, щоб розширити «список Фюле»», - резюмував Катеринчук.

Згідно з повідомленням, зараз він знаходиться в Європі, де бере участь у переговорах зі своїми європейськими партнерами. Зокрема, лідер Європейської партії домагається включення до «списку Фюле» пункту про проведення виборів у Києві.

Нагадаємо, Європейська партія України першою з існуючих політичних сил в Україні, представлених у парламенті, інтегрована в європейську політичну силу і є повноправним членом Альянсу лібералів і демократів за Європу (АЛДЄ), який впливає на Європарламент.

«Список Фюле» включає в себе вимоги Євросоюзу, які необхідно здійснити українським властям для підписання Угоди про Асоціацію з ЄС. Список названий на честь комісара ЄС з питань розширення та європейської політики сусідства.

Незважаючи на відсутність Катеринчука, його соратники по партії робили все, щоб блокувати Київрада і не допустити прийняття незаконного рішення. Але, на жаль, сили були явно не рівні.

«З 7 ранку перед біля Київради почали збиратися« тітушкі »і« Беркут ». Всі входи та в'їзди навколо Київради були перекриті автобусами міліції. «Тітушкі» і «Беркут» стояли пліч-о-пліч. Близько 9 години до них підійшов «старший» і наказав іти в будівлю. Вони стали підходити до входу в Київраду і зачищати вхід двома рядами. Пропускали провладних депутатів. У той же час, до Київради намагалися потрапити народні депутати від опозиції і наші активісти. Проте міліція нас не пускала - «Беркут» буквально виштовхував усіх з будівлі. Деякі з депутатів від опозиції намагалися потрапити в приміщення через вікно. Народного депутата Віталія Ярему «беркутівці» ледь не розірвали на шматки, потягнувши за руки. А потім викинули його з вікна. Один з «беркутівців» ударив в обличчя депутата від «Свободи» Едуарда Леонова. Комусь розірвали сорочку, комусь порізали руку, комусь стало погано. У багатьох з нас залишилися сліди - рани і синці. Зрештою нам вдалося прорватися в приміщення, але ми не змогли піднятися на четвертий поверх, де проходило засідання... Армія «тітушек» сьогодні була численною! Вони, міліція і «Беркут» діяли спільно і дуже жорстоко. Наші правоохоронні органи остаточно перетворилася з природного для них стану загрози криміналу - в загрозу суспільству», - повідомив член політради Європейської партії України Дмитро Маринін.