ua en ru

Ми ніколи не тиснемо на суд, - глава Мін'юсту

Ніякого тиску на суддів Вищого адміністративного суду України (ВАСУ), які будуть розглядати касацію на рішення про необхідність відновлення соцвиплат на окупованих територіях Донбасу, немає і бути не може. Таку думку міністр юстиції України Павло Петренко висловив в ефірі телеканалу "Україна".

За його словами, судді Київського апеляційного адміністративного суду прийняли популістське рішення, виконання якого не корелюється з реальними можливостями.

"Те, що було прийнято апеляційним судом - це популізм. У мене питання до цим суддям - якщо вони готові вийти зі своїх теплих кабінетів і відвести разом з інкасаторами і казначейством засобу на територію, окуповану бойовиками і забезпечити виплати - тоді це справедливе рішення", - заявив міністр.

Відповідаючи на питання про те, що буде, якщо Кабмін програє у касаційній інстанції і буде здійснюватися тиск на суд, щоб було скасовано рішення Київського апеляційного адміністративного суду, Петренко сказав: "Ми ніколи не тиснемо на суд".

"Піар на горі тих людей, які проживають на окупованих територіях, не личить нікому. Ні тим, хто подає ці позови, ні суддям, які приймають такі рішення", - вважає Петренко.

Також міністр підкреслив, що український уряд акумулювало на рахунках казначейства всі засоби, які підлягають виплаті. За словами глави Мін'юсту, більше 1 млн українців, які переселилися з Донбасу у зв'язку з діяльністю там терористів і російських військ, отримують соціальні виплати.

"Що стосується Донецької і Луганської області - 700 тисяч пенсіонерів щомісяця отримують пенсії та соціальні виплати", - зазначив глава Мін'юсту.

Петренко заявив: "Інший механізм виплат, який зараз працює - це можливість отримати кошти на вільних територіях, що й роблять багато жителів Донбасу, переїжджаючи в сусідні області і одержуючи ці виплати щомісяця".