ua en ru

Нідерланди звернулися в Міжнародний морський трибунал у справі Arctic Sunrise

Уряд Нідерландів офіційно звернулася в Міжнародний трибунал з морського права для врегулювання питання з заарештованими активістами Greenpease, передає Reuters.

Мета звернення в міжнародний суд - вимога до Росії звільнити 30 затриманих активістів Greenpeace, обвинувачених у піратстві.
Раніше повідомлялося, що Нідерланди збиралися звернутися в морський суд у тому випадку, якщо ситуація навколо заарештованих екологів і затриманого судна не вирішиться до 21 жовтня 2013 р.

Члени екіпажу судна Arctic Sunrise (порт приписки Амстердам) звинувачуються в спробі захоплення нефтеплатформы "Прирозломна". За версією слідства, 18 вересня 2013 р. активісти Greenpeace, підпливши на судні Arctic Sunrise до морській платформі, здійснили незаконну спробу висадки на неї. Екологи стверджують, що їхня акція була спрямована проти видобутку нафти в Арктиці.

У зв'язку з акцією екологів було порушено кримінальну справу за ч. 3 ст. 227 КК РФ (піратство, вчинене організованою групою). Всі 30 активістів Greenpeace, які перебували на судні Arctic Sunrise, доставлені в Мурманськ. Їм пред'явлено обвинувачення та обрано судом запобіжний захід у вигляді взяття під варту терміном на два місяці. Серед заарештованих - громадяни 18 країн. За російським законом їм загрожує від 10 до 15 років позбавлення волі зі штрафом до 500 тис. руб.