ua en ru

У Нідерландах розповіли, на яких умовах повернуть "скіфське золото" Україні

У Нідерландах розповіли, на яких умовах повернуть "скіфське золото" Україні Фото: конфлікт навколо спадщини розгорівся після анексії Криму

Вартість колекції оцінюється в мільйон євро

Долю скіфської спадщини вирішить Окружний суд Амстердама, який сьогодні розглядає позов кримських музеїв, котрі вимагають повернути золото на півострів. Про це сообщает DW.

Експонати з українських музеїв були відправлені на виставку в Нідерланди на початку 2014 року. Конфлікт навколо спадщини розгорівся через анексію Криму. Після закінчення контракту на тимчасове зберігання колекції 13 червня 2014 року в археологічному Музеї Алларда Пірсона відмовилися передати експонати Києву або Сімферополю до тих пір, поки не буде винесено вердикт "повноважного судді або арбітра або угоди сторін".

Тоді ж Міністерства культури Росії та України заявили про претензії на володіння "скіфським золотом".

Кримські музеї подали позов в Нідерландах в листопаді 2014 року. Україна, як зацікавлена сторона, стала учасницею процесу в квітні 2015 року.

За даними міністерства культури України, Нідерланди відправили 584 експонату (2133 одиниць зберігання). Куратор виставки, археолог Валентина Мордвінцева стверджує, що артефактів було 432 (2133 одиниць зберігання). Їхня вартість оцінюється в мільйон євро.

Експонати належать п'яти музеям. 19 артефактів після закінчення повернули в Музей історичних коштовностей Києво-Печерської Лаври. Власниками решти експонатів були Керченський і Бахчисарайський історико-культурний заповідник "Херсонес Таврійський" у Севастополі та Центральний музей Тавриди в Сімферополі.

"Передача об'єктів зацікавленій стороні майже однозначно спровокує претензії від іншої", - підсумували в Музеї Алларда Пірсона.

Нагадаємо, раніше Україна пообіцяла через суд повернути "скіфське золото" в Київ.