ua en ru

Ні в Москві, ні в Брюсселі не бажають приймати факт, що Україна приречена співпрацювати і з РФ, і з ЄС, - Прогнімак

Під час чергових переговорів між Президентами Віктором Януковичем і Володимиром Путіним була озвучена стурбованість тим, що товарообіг між Україною і Росією скоротився на 10% - до 45 млрд дол. в 2012 р. А, за словами Путіна, з 2015 р., якщо Україна не приєднається до Митного союзу (МС), рух нашої робочої сили в рамках країн-членів МС буде обмежено.

«З одного боку, такі перспективи, насамперед, для простих українців - не райдужні, Мільйони наших співгромадян працюють в Росії. А закриття доступу на російський ринок праці вдарить по їхньому добробуту. Постраждає і держбюджет України. Далі по ланцюжку: недофінансування соціальних програм та інших виплат. З іншого боку, взаємини двох держав повинні бути партнерськими. Україна офіційно задекларувала європейський зовнішньополітичний курс», - сказав лідер партії «Зелені»Олександр Прогнімак.

Нагадаємо, офіційний Київ веде роботу над підготовкою до підписання Угод з ЄС про Асоціацію та Зону вільної торгівлі (ЗВТ), яке може відбутися в листопаді ц.р. на саміті у Вільнюсі. У Брюсселі вважають, що вступ України до МС не поєднується з ЗВТ з ЄС. А формат «3 +1», який Україна пропонує Росії, неприйнятний для Москви.

«Фактично, Україну заганяють в кут, змушуючи зробити однозначний вибір. При цьому, будь-які компроміси виключаються, як з боку ЄС, так і з боку РФ. Історично склалося, що Україна завжди буде співпрацювати з північно-східними і європейськими сусідами. Ми приречені на це. Але, схоже, ні в Москві, ні в Брюсселі цей факт прийняти не бажають», - резюмував Прогнімак.