ua en ru

Неузгодженості в доповнення до газового протоколу можуть ускладнити подальші переговори, - ЗМІ

Неузгодженості в доповнення до газового протоколом, підписаним 30 жовтня в Брюсселі Україною, Росією і ЄС, можуть ускладнити подальші переговори між сторонами.

Неузгодженості в доповнення до газового протоколом, підписаним 30 жовтня в Брюсселі Україною, Росією і ЄС, можуть ускладнити подальші переговори між сторонами. Це випливає з доповнення №33, текст якого має "Дзеркало тижня".

Як зазначає видання, одним з документів, підписаних Україною, Росією і Євросоюзом в ніч з 30 на 31 жовтня в Брюсселі в результаті складних газових переговорів, було доповнення №33, яке засекречене сторонами грифом "Комерційна таємниця".
"Насправді додаток №33 хоч і є невід'ємною частиною контракту купівлі-продажу газу від 19 січня 2009 р., за великим рахунком, швидше фіксує різні позиції і наміри сторін", - зазначає видання.

З тексту доповнення №33, яким володіє видання, випливає, що стосовно обов'язкових умов поставок газу, а саме: оплати боргу за газ, поставлений "Газпромом" на адресу "Нафтогазу" в листопаді-грудні 2013 р. і квітні-червні 2014 р., - боку "заявили" різні підходи. Так, на думку "Нафтогазу", виплату 3,1 млрд дол. "є повною оплатойнеоплаченных рахунків (розрахунок базується на ціні, що дорівнює 268,5 дол. за тисячу кубометрів)".

"Газпром" заявляє продавець, що ця ж сума "є частковим погашениемзадолженности покупця" за той же обсяг газу. Очевидно, що з цієї причини в додатку №33 не зафіксований точний обсяг неоплаченого газу - кожна зі сторін вважає по-своєму. Це ж обставина здатна ускладнити подальші переговори, особливо про постачання газу в період з 1 січня по 31 березня 2015 р.", - пише видання.

Крім того, у додатку №33 не зафіксована ціна закупівель. Джерело видання, присутній на переговорах у Брюсселі, розповів, що глава "Нафтогазу" Андрій Коболєв в якийсь момент був готовий погодитися на збільшення ціни порівняно з тією, на якій українська сторона наполягає в позовній заяві в Стокгольмському арбітражі.

"Принаймні, в питанні розрахунку суми накопиченого боргу за 11 млрд кубометрів газу (це за розрахунками "Газпрому"). Тим не менш, його утримали від такого необачного вчинку. У документі мова йде тільки про обсяги поставок газу, і жодним чином не зафіксована ціна на газ", - підкреслює видання.

Нагадаємо, у Брюсселі ввечері 30 жовтня за підсумками тристоронніх переговорів України з Росією за участю Європейського союзу підписали документи, що регулюють умови подальших постачань газу.

З боку Євросоюзу свій підпис під документом поставив комісар ЄС з енергетики Гюнтер Еттінгер, з боку України і Росії - міністри енергетики обох країн Юрій Продан та Олександр Новак.