ua en ru

Німецькі енергоконцерни оголосили про остаточне відключення ряду АЕС

Незважаючи на закінчення мораторію на продовження терміну дії німецьких АЕС, ряд концернів не буде відновлювати роботу відключених станцій, передає Deutsche Welle.

Енергетична компанія EnBW в п'ятницю, 17 червня, оголосила, що, незважаючи на закінчення мораторію на продовження експлуатації німецьких атомних електростанцій, АЕС "Неккарвестхайм" і "Філіппсбург" не відновлять роботу. Рішення було ухвалене в ході засідання правління і наглядової ради, повідомляє видання з посиланням на Reuters.

Керівництво компанії пояснило, що до уваги були прийняті майбутні відносини зі споживачами, громадська думка і політичні рішення. Теоретично EnBW могла б після закінчення мораторію на експлуатацію восьми станцій, введеного федеральним урядом після аварії на японській АЕС "Фукусіма", відновити виробництво електроенергії до прийняття остаточного політичного рішення про відмову від атомної енергетики, запланованого на середину липня. Однак експерти вважали такий крок малоймовірним.

Напередодні увечері 16 червня, рішення остаточно відмовитися від експлуатації АЕС "Бібліс" прийняло керівництво концерну RWE. "Тим самим ми пішли назустріч рекомендаціям політиків, котрі попросили не відновлювати роботу після закінчення мораторію", - заявив представник концерну. Раніше в Берліні висловлювали побоювання, що експлуатація АЕС "Бібліс" буде продовжена, оскільки в її реконструкцію були вкладені значні інвестиції.

В середньому дохід атомних станцій за вирахуванням податку на паливні елементи становить 500 тис. євро в день. Спостерігачі не виключають, що енергетичні концерни можуть вимагати компенсацій. Зокрема, представники низки компаній не раз звертали увагу на те, що аварія на японській АЕС жодним чином не впливає високий рівень безпеки німецьких атомних електростанцій.

RWE