ua en ru

Німецькі енергетичні концерни мають намір будувати ядерні реактори у Великобританії

Провідні німецькі концерни RWE і E.ON активізують плани з будівництва ядерних реакторів у Великобританії. До цього їх підштовхують багатомільярдні фінансові втрати, які вони понесуть в результаті відмови ФРН від ядерної енергетики.

"Ми продовжуємо набирати фахівців і витрачаємо майже мільйон фунтів на тиждень (1,15 млн євро). У Німеччині значна частина населення виступає проти АЕС, у той час як тут можна бачити зростаючу підтримку", - заявив в інтерв'ю Bloomberg генеральний директор британського підрозділу з будівництва ядерних реакторів RWE Фолькер Бекерс, коментуючи плани з розвитку бізнесу у Великобританії.

Згідно з серпневим опитуванням British Science Association, 61% британців готовий підтримати будівництво нових ядерних реакторів, якщо це допоможе покращити енергетичну безпеку країни.

У березні цього року уряд канцлера Німеччини Ангели Меркель прийняв рішення про негайне закриття 25% АЕС країни. Цілком відмовитися від ядерної енергетики ФРН повинна до 2022 р. Це загрожує багатомільярдними втратами власникам АЕС, серед яких концерни E.ON, RWE, EnBW та Vattenfall. Відповідно до дослідження консалтингової компанії Arthur D. Little, повне розбирання 17 АЕС, що підлягають закриттю, з подальшою санацією цих майданчиків обійдеться не менше ніж в 18 млрд євро.

На цьому тлі німецькі концерни активно шукають можливості збільшити свою участь у закордонних проектах. RWE і E.ON в даний час мають замовлення на будівництво двох з восьми ядерних реакторів, зведення яких у жовтні минулого року схвалила влада Великобританії. Мова йде про АЕС в Уельсі і на заході Англії. Початок робіт з будівництва першого реактора запланований на 2015 р.

"У Великобританії E.ON і RWE є разом з британською компанією Horizon Nuclear Power засновниками спільного підприємства, в рамках якого передбачається будівництво нових АЕС", - підтвердив представник E.ON у Дюссельдорфі Себастіан Хайндріх.

Втім, у німців на берегах Туманного Альбіону дуже сильні конкуренти. Підряди на будівництво і постачання обладнання для АЕС тут також мають британська Centrica, французька Electricite de France і GDF Suez, іспанська Iberdrola. Близько 20% споживаної енергії Великобританія зараз отримує за рахунок десяти АЕС, п'ять з яких, однак, планується закрити в найближче десятиліття. Їх потужності повинні заповнити нові, більш сучасні і безпечні реактори. При цьому вартість кожного з них оцінюється в 6 млрд фунтів.

RWE