ua en ru

Нерухомість значно подешевшала

Валютні коливання кардинально змінили ситуацію на вторинному ринку нерухомості. Ціни, номіновані в доларах, просіли на третину, а кількість угод помітно скоротилася.

Валютні коливання кардинально змінили ситуацію на вторинному ринку нерухомості. Ціни, номіновані в доларах, просіли на третину, а кількість угод помітно скоротилася.

Експерти можуть давати довгострокові прогнози і вважають, що в найближчі півроку на ринку нерухомості не варто очікувати істотних змін. Втім, є деякі підстави вважати, що ринок найближчим часом пожвавиться.

За словами керуючого директора компанії ARPA Real Estate Михайла Артюхова, середній чек покупки протягом року зменшився від 5 до 15% на 1-2-х кімнатні квартири, в залежності від регіону і класу об'єкта.

«Якщо порівнювати з аналогічним періодом 2013 року, то у валюті квартири подешевшали приблизно на 30%», - говорить він.

Столичний ринок

Що стосується ситуації в столиці, то основним фактором, що впливає на ринок залишаються валютні коливання та стан економіки в цілому. Все що відбуваються з початку року події, звичайно ж, негативно позначилися на ринку.

На думку Сергія Костецького, провідного аналітика компанії SV Development, ситуація на ринку «вторинки» настільки динамічна, що не піддається прогнозуванню хоча б у середньостроковій перспективі, а одним з найважливіших факторів впливу залишається курс долара.

Він визначає не тільки ціни, але і обсяги пропозиції - люди не поспішають продавати нерухомість у непередбачуваний час. Тим не менш, відносна стабілізація на валютному ринку, зроблена практично силовими методами Нацбанком, призвела до зростання числа пропозицій на продаж.

«Протягом кількох тижнів курс долара тримається на рівні 12,95, це вже стало позначатися позитивно: на ринок стали повертатися продажу. Люди навіть при продажу своєї нерухомості прекрасно розуміли, що курс долара до виборів особливо не зміниться», - говорить експерт.

Згідно інформації Adress.ua у вересні середня ціна вторинної однокімнатної квартири в Києві склала 62,8 тисяч доларів. Двокімнатна з цього ж сегменту - близько 100,1 тисяч доларів, трикімнатна 149,6 тисяч доларів.

Кількість виставлених на продаж квартир у Києві - 48 126, для порівняння - у вересні минулого року кількість пропозицій було зафіксовано на рівні 44 529 квартир.

Момент, коли можна було виторгувати знижку до 20% від стартової вартості об'єкта пройшов ще 3-4 місяці тому. При цьому, як каже Сергій Костецький, за нинішньої ситуації торг все ж можливий, але не настільки істотний, адже ринок зараз «практично мертвий».

Ринок чекає

«У нинішній ситуації прогнози давати вкрай складно. Що стосується цін, то корекція відбулася досить серйозна і яких-небудь масштабних коливань не відбудеться», - каже Михайло Артюхов.

Втім, аналітики dom.ria.com дотримуються думки, що вже у другій половині листопада кількість угод з продажу нерухомості на вторинному ринку може зрости на 25-30% в порівнянні з вереснем-жовтнем 2014.

На збільшення кількості угод може вплинути те, що в Криму запрацювала система реєстрації нерухомості - бажаючі продати нерухомість на півострові і придбати її на материковій частині України, починають шукати підходящі варіанти. Також на збільшення угод купівлі-продажу нерухомості може вплинути результат виборів у Верховну Раду.

За матеріалами: Мінфін