ua en ru

Надровидобування планують вивести з "тіні": комітет Ради схвалив закон

Надровидобування планують вивести з "тіні": комітет Ради схвалив закон Фото: комітет Ради схвалив закон про виведення надровидобування з "тіні" (Віталій Носач/РБК-Україна)
Автор: Юлия Струк

В Україні надровидобування хочуть вивести з "тіні". Комітет Верховної ради з питань екологічної політики та природокористування рекомендує ухвалити доопрацьований законопроект №4187.

Закон пропонує надати право громадянам України на отримання частини доходу держави від рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин. Передбачається обмежити право бути надрокористувачами для громадян і юридичних осіб Росії.

У документі прописане створення державного веб-порталу "Інтерактивна карта користування надрами та геології України" як єдиної інформаційної системи користування надрами. Передбачене подання документів та звітності у електронній формі через електронний кабінет.

Геологічне вивчення пропонується замінити на комплексний (наскрізний) спецдозвіл строком від 3 до 20 років, у рамках якого дозволяється поєднувати розвідку корисних копалин з їх видобутком.

Планується встановити вичерпний перелік випадків надання спецдозволу без проведення аукціону і удвічі скоротити список документів для його надання.

Визначається чіткий та вичерпний перелік випадків, коли можливо анулювати дозвіл на користування надрами, а також випадків його тимчасового зупинення.

"Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній раді прийняти законопроект за основу", - вказано у повідомленні.