ua en ru

НБУ зафіксував значний вплив коронакризи на небанківські фінустанови

НБУ зафіксував значний вплив коронакризи на небанківські фінустанови Фото: Національний банк (Віталій Носач, РБК-Україна)

Карантинні обмеження зупинили зростання сектору

Коронакриза помірно вплинула на діяльність страховиків у першій половині 2020 року. Проте карантин істотніше позначився на обсягах кредитування іншими небанківськими фінансовими установами.

Про це свідчать дані звітності небанківського ринку за перше півріччя 2020 року, повідомляє прес-служба НБУ.

НБУ зафіксував значний вплив коронакризи на небанківські фінустанови

Як зазначається в повідомленні, кредитні спілки виявилися найуразливішими до карантинних обмежень з-поміж інших небанківських установ.

Загалом до НБУ подало звітність 224 кредитних спілки із 327. Обсяг наданих кредитів у першому півріччі зменшився на 9% порівняно з аналогічним періодом 2019 року. Водночас обсяг залучених депозитів у цей період збільшився на 12%.

Як зазначили в НБУ, ринок надання позик фінансовими компаніями, який останніми роками бурхливо зростав на 50 і більше відсотків за рік, у першому півріччі продемонстрував зниження обсягів показників діяльності. Обсяг наданих кредитів у першому півріччі 2020 року порівняно з аналогічним періодом минулого року знизився на 20%.

У лізингових компаній та ломбардів обсяг наданих послуг у першому півріччі 2020 року порівняно з другим півріччям минулого року впав більш як на 20%.

У першому півріччі зросли лише обсяги ринку факторингу (13%).

Крім того, в умовах карантинних заходів і зниження економічної активності страховики, які прозвітувалися, продемонстрували зростання валових страхових премій (+4,4%) у першому півріччі. Загалом обсяг страхових премій за звітний період становив 21 млрд грн. У цілому ж розмір зібраних страхових премій у першому півріччі 2020 року порівняно з аналогічним періодом 2019 року зменшився. Причиною цього став добровільний вихід із ринку за вказаний період 20 страховиків.

Відзначимо, Національний банк України з 1 липня 2020 року прийняв повноваження з регулювання ринків небанківських фінансових послуг. Відповідна норма міститься в законі про "спліт".

Національний банк вже підготував проект постанови щодо відсторонення керівництва від управління фінансовою установою та призначення тимчасової адміністрації.