ua en ru

НБУ удосконалив порядок повернення валютних коштів іноземним інвесторам

НБУ удосконалив порядок повернення валютних коштів іноземним інвесторам Фото: НБУ удосконалив порядок повернення валютних дивідендів нерезидентам

Регулятор розширив перелік індикаторів для запобігання відтоку капіталу

Національний банк удосконалив порядок здійснення банками аналізу інформації про фінансові операції у зв'язку з недавнім рішенням надати іноземним інвесторам можливість повертати вкладені в Україні кошти. Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Як повідомляється, досі діяв мораторій на купівлю та перерахування валюти в якості повернення коштів, отриманих іноземними інвесторами від продажу корпоративних прав, визначених видів цінних паперів, внаслідок зменшення статутних капіталів юридичних осіб, виходу з господарських товариств іноземних інвесторів. Минулого тижня Національний банк вирішив дозволити такі операції з 12 червня 2017 року.

Враховуючи прийняте рішення, для запобігання відтоку капіталу і виникнення тіньових схем виведення грошей, Нацбанк розширив перелік індикаторів операцій, що потребують поглибленого аналізу та перевірки банками.

Зокрема, відтепер банки зобов'язані більш глибоко перевіряти такі операції, як:

- переказ фізичної особи на суму понад 150 тис. гривень в еквіваленті (крім соціальних виплат (лікування, навчання, поховання), заробітної плати нерезидентів і перекладу на суму до 50 тис. доларів з метою сплати податків, зборів та інших обов'язок обов'язкових платежів);

- повернення інвестицій від продажу корпоративних прав або цінних паперів.

Паралельно регулятор розширив перелік фінансових операцій, що не потребують проведення аналізу документів та інформації.

До нього додалися операції з переказу коштів за кордон на підставі індивідуальних ліцензій НБУ та переказ коштів від продажу лістингових цінних паперів на українських фондових біржах.

Також банки повинні приймати достатні заходи для встановлення реальних власників юридичних осіб.

Відповідні зміни передбачені постановою правління від 25 травня 2017 № 43 "Про внесення змін у деякі нормативно-правові акти Національного банку України", яка набирає чинності з 12 червня 2017 року.

Нагадаємо, НБУ дозволив репатріацію дивідендів за 2016 рік.