ua en ru

НБУ дозволив репатріацію дивідендів за 2016 рік

НБУ дозволив репатріацію дивідендів за 2016 рік Фото: НБУ дозволив виплату дивідендів за 2016 рік

Регулятор спростив порядок таких виплат

Національний банк України дозволив репатріацію дивідендів за 2016 рік. Про це повідомляє прес-служба регулятора.

Як повідомляється, досі була дозволена виплата доходу, нарахованого за 2014-2015 роки.

Крім того, НБУ спростив механізм для здійснення таких виплат. Один чоловік (емітент, депозитарна установа або іноземний інвестор) зможе протягом одного місяця репатріювати дивіденди за ці роки в загальній сумі до 5 млн доларів.

Згідно зі статистикою Нацбанку, на сьогоднішній день бізнес сплатив за кордон дивідендів на 1 млрд доларів. При цьому купівля компаніями валюти для цього була розподілена рівномірно в часі, а тому не мала істотного впливу на динаміку обмінного курсу.

Також Національний банк дозволив банкам достроково погашати кредити перед банками-нерезидентами з рейтингом не нижче "А3"/"А-", підтвердженим у бюлетені однієї з провідних світових рейтингових компаній - Fitch Ratings та/або Standard & Poor's та/або Moody's . Також банки зможуть достроково погашати заборгованість за кредитами, наданими іноземними кредиторами за рахунок коштів, отриманих від розміщення боргових цінних паперів за межами України.

І, нарешті, НБУ збільшив з 1 до 5 млн доларів максимальний розмір попередньої оплати за імпортними контрактами, які не вимагають використання акредитивної форми розрахунків (з підтвердженням першокласного банку). При цьому, стверджують в регуляторі, збільшення ліміту не матиме значного впливу на обсяг таких платежів.

Відповідні зміни затверджені постановою правління НБУ №33 від 13 квітня 2017 року "Про внесення змін у деякі нормативно-правові акти Національного банку України". Вони набирають чинності з 14 квітня 2017 року.

Нагадаємо, Національний банк планує подальшу лібералізацію валютного регулювання.