ua en ru

НБУ пом'якшив валютні обмеження для банків та їх клієнтів

НБУ пом'якшив валютні обмеження для банків та їх клієнтів Фото: НБУ продовжує валютну лібералізацію

Обмеження зняті в рамках лібералізації валютного ринку

Національний банк України пом'якшив тимчасові обмеження на валютному ринку для банків та їх клієнтів. Про це повідомляє прес-служба регулятора.

Зокрема, тепер уповноважені банки можуть здійснювати на фондових біржах власні операції з похідними фінансовими інструментами (деривативами), базовим активом яких є іноземна валюта або її курс.

Крім того, банки-учасники міжнародних платіжних систем можуть купувати і перераховувати інвалюту на підставі індивідуальних ліцензій НБУ, але тільки в тому випадку, якщо метою є розміщення гарантійного депозиту в іноземній валюті на рахунках міжнародних платіжних систем за межами України.

Також НБУ встановив єдиний для всіх банків термін приведення загальної довгої відкритої валютної позиції у відповідність зі значенням встановленого ліміту. Відтепер, банки отримають можливість реалізовувати такий план заходів до 1 січня 2019 року.

І, нарешті, Нацбанксрозширил можливості для клієнтів банків-резидентів купувати валюту на міжбанківському ринку.

На думку правління НБУ, ці послаблення не завадять позитивним тенденціям на валютному ринку, які в цілому, за винятком короткочасних періодів турбулентності, спостерігаються з кінця вересня завдяки сприятливим зовнішньоекономічним умовам.

Нагадаємо, НБУ пояснив причини коливань на валютному ринку.